به گزارش سبزوارنیوز ، در دوره هخامنشیان گستره امپراتوری ایران به قدری بزرگ و وسیع بود که کشورهای بزرگ جهان امروز مانند ترکیه، مصر، هند، عراق، سوریه، لبنان، فلسطین اشغالی، عربستان، یمن، افغانستان، پاکستان، کشورهای آسیای میانه، بخش هایی از اروپا و... همگی به عنوان شهرها و استان های کوچکی از امپراتوری ایران شناخته می شدند.
پادشاهان امپراطوری هخامنشی به این کشورها در گذشته ساتراپ های ایران می گفتند بنابراین ترکیه امروزی در آن دوران به عنوان یکی از ساتراپ های بزرگ ایران شناخته می شد و به همین دلیل این کشور در دوران هخامنشیان جایگاه ویژه ای برای امپراطوران ایرانی داشت.
سفرهای پادشاهان هخامنشی به ساتراپ های مختلف همواره برقرار بود و به همین دلیل شاهد آثار مختلفی از این پادشاهان هخامنشی در کشورهایی هستیم که در گذشته جز امپراتوری ایران بودند. یکی از این آثار باقی مانده کتیبه و سنگ نوشته ای است که از خشایارشاه در ترکیه وجود دارد.
کتیبه خشایارشاه در شهر وان کشور ترکیه
شهر وان به عنوان بزرگ ترین شهر در شرق کشور ترکیه شناخته می شود، این شهر یکی از شهرهای تاریخی کشور ترکیه به حساب می آید. این شهر در گذشته یکی از شهرهای بزرگ امپراتوری هخامنشی محسوب می شد و اهمیت خاصی داشت و به همین دلیل خشایارشاه به عنوان یکی از پادشاهان هخامنشی سفری به این منطقه داشته است. در سال ۱۲۸۶ دو زوج جهانگرد ایرانی به نام آقا و خانم قیدی در نزدیکی دریاچه وان در صخره ای نزدیک به این شهر توانستند سنگ نوشته تاریخی از خشایارشاه را کشف کنند. پس از آن بود که کتیبه خشایارشاه به یکی از جاذبه های تاریخی شهر وان ترکیه تبدیل شد. اگر علاقه مند به تاریخ هستید و دوست دارید تا آثار باستانی به جا مانده از دوره های مختلف را تماشا کنید، به شما پیشنهاد می کنیم که حتماً به کشور ترکیه و شهر وان سفر کرده و از کتیبه خشایارشاه در این شهر بازدید کنید تا بیشتر از گذشته با دوران حکومت هخامنشیان بر دنیا آشنا شده و فرهنگ و تمدن ایران باستان را در آن دوران به نظاره نشینید.
متن کتیبه خشایارشا در ترکیه
پس از آن که کتیبه خط خشایارشاه در نزدیکی شهر وان پیدا شد، افراد بسیار زیادی سعی کردند تا این کتیبه را خوانده و معنای آن را پیدا کنند. در نهایت در سال ۱۹۰۸ رونالد کنت زبان شناس مشهور توانست برای اولین بار این کتیبه را خوانده و آن را ترجمه کند. متنی که در ادامه می خوانید معنای سنگ نوشته خشایارشاه در شهر وان کشور ترکیه است.
اهورامزدا خدای بزرگی است، بزرگترین خدایان
که زمین را او آفرید
که آسمان را او آفرید
که مردمان را او آفرید
که شادی را برای مردم او آفرید
او بود که خشایارشاه را شاه کرد
یگانه فرمانروای بسیاری
من خشایارشاه، شاه شاهان
شاه مردمان
شاه زمین بزرگ و پهناور
پسر داریوش شاه هخامنشی
خشایار شاه می گوید: داریوش شاه که پدرم بود، به درخواست اهورامزدا بناهای زیبایی ساخت و او دستور داد این کتیبه کنده شود
اما نوشته ای در آن زمان در آن کنده نشد
بعد از او من دستور دادم تا این نوشته ها بر روی کتیبه کنده شود
باشد که اهورامزدا و خدایان دیگر من را نگاه دارند، شهریاری من را و آنچه که من ساخته ام را
از نظر جغرافیایی این کتیبه در غرب شهر وان واقع شده است و اگر به خارج از شهر و به نزدیکی دریاچه وان بروید می توانید این سنگ نوشته تاریخی و بسیار زیبا را مشاهده کنید که در آن به خط میخی متن ستایش اهورامزدا نوشته شده است. در اطراف این کتیبه یک قلعه باستانی نیز وجود دارد.
انتهای پیام/د