شغلهای عجیبی که از طریق این فضا به وجود آمدهاند. شغلهایی که تعجب، خنده و انکار آن، اولین واکنشی است که نسبت به آنها داریم. اما وقتی با مستندات و مدارکی در خصوص این شغلها روبه رو میشویم، متوجه میشویم که واقعیت دارند.
از آنجا که کرونا باعث تعطیلی مدارس و دانشگاهها شد و به دنبال آن آموزش آنلاین شکل گرفت، عدهای این فرصت را غنیمت شمرده و از طریق آن شغلی را بهوجودآوردند که فارغ از عجیب بودنش، فقط برای مدت کوتاهی کاربرد دارد و نه تنها هیچ فایدهای برای فرد ندارد بلکه به ضرر او و نظام آموزشی کشورهم تمام میشود.
اما این روزها این شغل که از آن به عنوان شغل جدید مجازی یاد میشود، توانسته مشتریانی را که از دانشجویان هستند و پول خوبی هم بابت آن پرداخت میکنند، جذب کند.
ماجرا از این قرار است که امتحانات دانشجویان، مجازی شده است. از همین رو آگهیهای همیار و کمک برای حضور در امتحانات به فهرست خدمات غیرمعمول اضافه شده است. خدمت جدیدی که در آن دانشجویی برای ساعت امتحان آنلاین، دانشجوی دیگری را به کمک میگیرد و قیمت این خدمت هم توافقی در حدود 50 هزار تومان تعیین میشود.
در واقع این شغل به این صورت است که با توجه به زمان برگزاری امتحان آنلاین، دانشجویی که از جواب یک سوال درمانده است، فرد دیگری به او تقلب رسانده و بابت آن پول دریافت میکند. مثلا در مطلبی که خبرگزاری فارس آن را در صفحه اینستاگرامیاش منتشر کرده است، دانشجویی درخواست کمک خود را در خصوص پاسخ یک سوال اینطور عنوان کرده است: «سلام بچهها کسی هست بتونه این سوالارو حل کنه یا جوابشونو داشته باشه. میدونم خیلی وقت گیره ولی خیلی حیاتیه ممنونتون میشم. /قیمت توافقی» یا فرد دیگری اینطور مینویسد: «یه نفر رو میخوام که اقتصاد کشاورزی و محیط زیست بلد باشه/ قیمت توافقی»
نکتهای که وجود دارد این است که اگرچه توانسته این موضوع برای برخیها منبع درآمد باشد اما قطعا با این روش با دانشجویانی روبه رو خواهیم شد که کاملا بیسواد هستند و آنطور که پیداست دانشگاه را صرفا برای دریافت مدرکش انتخاب کردهاند. از همین رو لازم است که مسئولان امر برای این مشکل چاره اساسی بیندیشند.
5 میلیون بگیر، فحش بده!
البته فقط شغل کاذب تقلبرسانی نیست که در فضای مجازی ایجاد شده بلکه شغلهایی هم وجود دارند که با شنیدنشان از تعجب روی سرمان شاخ، سبز خواهد شد. چندی پیش باشگاه خبرنگاران در گزارشی در مورد این شغلهای عجیبآورده بود: «شاید شما در نگاه اول مشاغل کاذب را مشاغلی بدانید که معمولاً اصناف، تعزیرات و ماموران سد معبر شهرداریها از اشتغال این افراد جلوگیری میکنند و یا تراکتپخشکنها، دستفروشان لباس، کفش، پیراهن، شلوار، جوراب، گل، فال حافظ، خوراکی، مواد آشامیدنی در مترو و کنار خیابان را جزء مشاغل غیررسمی و زیرزمینی بدانید، اما اینها تنها بخشی از مشاغلی هستند که شاغلین در آنها به صورت غیرمجاز کسب درآمد میکنند.
در این میان هستند مشاغلی که در فضای مجازی و بدون حضور فیزیکی صاحب شغل بسیار فعال هستند. گزارشی از درآمد بعضی از شغلها در فضای مجازی نشان میدهد که هر بازدیدکننده صفحات یا به اصطلاح سین کارها برحسب فعالیتشان، ماهانه بین ۱.۵ تا ۳ میلیون در ماه و کپشن نویسهای اینستاگرامی بین ۵ تا ۵۰ میلیون در ماه درآمد دارند، اما بعضیها هم روزانه درآمد میلیونی دارند مثل هشتگ زنها که چیزی بین یک تا ۲۰ میلیون در روز درآمد دارند.
تبریک گوهای تولد هم در اینستاگرام داریم که به ازای هر تبریک بر اساس معروفیت و البته تعداد فالوئرهایشان بین یک تا ۲۰ میلیون دریافت میکنند، اما شاید باورتان نشود یک عده هم هستند که ماهی بین یک تا ۵میلیون دریافت میکنند تا در صفحات اشخاص خاص مثل افراد چهره و یا یک فرد مورد نظر فحش بنویسند و از این راه درآمد کسب کنند.
البته آن چیزی که بسیار قابل توجه است این است که عکسهایی که این روزها در استوری عدهای از فالوئرهایتان میبینید که غذاها و رستورانهای لاکچری و خفن را به اشتراک میگذارند و ادعا میکنند از غذای فلان رستوران لاکچری میل کردند و یا اینکه برای جلب نگرانی شما نسبت به خودشان گاه عکسی از سرمی که در درمانگاه به دستشان وصل شده است استوری میکنند، فروشی هستند و ممکن است آنها در ازای دریافت چنین عکسهایی مبلغی پرداخت کرده باشند.