برای ایران حفظ توازن رابطه خود با ارمنستان و آذربایجان و ترکیه بسیار دشوار شده است. از یکسو سالهاست با ارمنستان نزدیک ترین رابطه را دارد، از سوی دیگر نیازمند همکاری با ترکیه است و از سوی دیگر نگران احساس پیوند مردم آذربایجان ایران با مردم جمهوری آذربایجان است.
پیوندی که درجنگ قره باغ تا مرز پیوستن داوطلبین جنگی از آذربایجان ایران به جمهوری آذربایجان می تواند پیش برود. بدین ترتیب، ایران که می خواست نقش پررنگی در صلح افغانستان داشته باشد حالا در خلیج فارس با حضور نظامی و اقتصادی اسرائیل بدنبال پیوند با امارات متحده و بحرین روبرو شده، درعراق با دولتی روبرو شده که به خواست مردم آن کشور می خواهد استقلال خود از ایران را تقویت کند و عمدتا به جهان عرب بپیوندد، ترکیه برای مناسبات اقتصادی با ایران تحت تحریم امریکا ناز می کند و از ایران امتیاز می خواهد و حالا با جنگ میان ترکیه و ارمنستان و آذربایجان روبه رو شده است.
شتاب ایران برای پیوستن به مانور نظامی اخیر "قفقاز 2020" در دریای خزر و دریای سیاه را باید در همین چارچوب و نیاز روزافرون ایران به متحدی بنام روسیه باید جستجو کرد.
آیا می توان برای برقراری آتش بس در قره باغ و جلوگیری از گسترش جنگ جدید در منطقه روی مذاکرات و قول و قرارهای کنفرانس مینسک حساب کرد؟ کنفرانسی که ایالات متحده و فرانسه نیز در آن حضور داشته و بر یک راه حل غیر نظامی برای پایان مناقشه قره باغ تاکید کرده بود.
این درحالی است که اکنون امریکا و فرانسه می کوشند دولت مینسک پایتخت جمهوری بلاروس را سرنگون کنند.
یک دیپلمات روسی می گوید: «حتی اگر در چارچوب گروه مینسک هم نتوان جلوی جنگ را گرفت نباید استفاده از هر گفتگوی دیگری غفلت کرد!»
انتهای پیام/د