به گزارش سبزوارنیوز، «مناطق ویژه اقتصادی» مناطقی هستند که به منظور پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بینالمللی و تحرک در اقتصاد منطقهای، صادرات غیرنفتی، ایجاد اشتغال مولد و جذب و تشویق سرمایهگذاری داخلی و خارجی ایجاد میشوند.
طرح ایجاد منطقه ویژه اقتصادی سبزوار در ۲۷ بهمن سال ۱۳۸۹ به دولت ابلاغ و در ۲۰ اسفند سال ۱۳۹۰ توسط دولت تصویب شد. اما این طرح که توسط موسسه آبادانی دیار سربداران در بخش خصوصی در حال پیگیری است پس از ۹ سال به دلیل مشکلات زیستمحیطی هنوز در مرحله واگذاری زمین باقیمانده و تاکنون حتی زمینی برای شروع کار به این پروژه اختصاص نیافته است.
منطقه ویژه اقتصادی سبزوار به مساحت یک هزار و ۲۰۰ هکتار در ۳۰ کیلومتری شهرستان سبزوار در منطقه زعفرانیه مشخص و جانمایی شده است. منطقه ویژه اقتصادی سبزوار یکی از ۱۳ منطقه ویژه اقتصادی در کشور بود که با پیگیریهای نمایندگان وقت مجلس شورای اسلامی و مدیریت سیاسی شهرستان سبزوار توانست مجوزهای لازم را دریافت کند و این در حالی است که در آن دوران در سطح استان خراسان رضوی منطقه ویژه اقتصادی وجود نداشت و استان از نبود این مزیت رنج میبرد.
منطقه ویژه اقتصادی سبزوار از جمله مناطق ویژهای است که تمام مزیتهای موجود در مناطق ویژه اقتصادی کشور در آن دیده شده و همین مزیت مهم سبب جذب سرمایهگذاران مختلف در این منطقه میشود.
منطقه ویژه اقتصادی؛ موتور محرکه اقتصاد منطقه
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی با اشاره به منطقه ویژه اقتصادی سبزوار گفت: زمانی که فرماندار سبزوار بودم بحث منطقه ویژه اقتصادی را مطالعه کردم و آن را به هیئت دولت وقت بردیم و پس از تصویب به مجلس فرستاده شد.
علی اصغر عنابستانی با بیان اینکه این طرح در مجلس مصوب و به شهرستان ابلاغ شد که منطقه ویژه اقتصادی را در سبزوار داشته باشیم، افزود: مناطق ویژه اقتصادی در منطقهای که هستند می توانند موتور محرکه اقتصاد منطقه باشند؛ به ویژه که منطقه ویژه اقتصادی سبزوار در شرق کشور در داخل فضای سرزمینی است و در مرزها نیست.
وی با تاکید به اینکه وجود منطقه ویژه اقتصادی در داخل می تواند سبزوار را به قطب اقتصادی منطقه تبدیل کند، اظهار داشت: منطقه ویژه یکی از طرحهایی استراتژیک و بسیار خوبکلان در سبزوار است.
وی ادامه داد: پس از تصویب مجلس این طرح برای اجرا به استانداری و سرمایهگذاری ابلاغ شده اما متاسفانه به دلایل متعددی که یکی از دلایل این است که حمایت محلی نشده است و نمایندگان وقت این طرح را الویت نمی دانسته و بعضا هم تلاش میکردند که اجرا نشود، حمایت محلی و منطقه ای از طرح نشده و توجیه درستی هم برای استانداران استان نشده که این طرح در چه شرایطی است و چقدر میتواند اقتصاد استان را تحت تاثیر قرار دهد.
عنابستانی با بیان اینکه منطقه ویژه اقتصادی سبزوار میتواند اقتصاد استان و شرق کشور را تحت تاثیر خود قرار دهد و متاسفانه اینها توجیهات خوبی نشده است، عنوان کرد: پس از اینکه طرح به استان ابلاغ شده است برای تحویل زمین و آغاز به کار دوباره سراغ سیکل گرفتن مجوزات سرمایه گذار را معطل کردهاند؛ در حالی که همه اینها قبل از اینکه موضوع به مجلس و دولت برود و تصویب شود، حل شده بود.
وی تصریح کرد: وقتی پروژه و طرحی را مجلس مصوب می کند که اتفاقی در جایی توسط سرمایه گذار اجرا شود یعنی تمامی اجازه ها و مجوزات کسب شده که به مصوبه رسیده است.
عنابستانی با بیان اینکه مشکلات محیط زیست و آب که مطرح بوده در حال حل کردن است و برطرف شده، گفت: پس از محیط زیست، استعلامات به استانداری میرود. همچنین لازم به ذکر است استاندار زمانی که مطلع شد در شهرستان به سراغ استعلامات جدید رفته اند گلایهمند بود.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: ظرف یک ماه آینده این طرح به کمیسیون زیربنایی استان می رود و در این کمیسیون باید واگذاری هزار هکتار از اراضی که برای منطقه طراحی شده، مصوب شود؛ واگذاری انجام و کار آغاز شود.
عنابستانی با بیان اینکه در این مدت سرمایهگذار منتظر نمانده و ۵۰ هکتار را با توافق برای مطالعه از جهاد کشاورزی به صورت موقت گرفته و کار کرده است، افزود: در این مدت سرمایهگذار دیوارکشی، جدول گذاری، خیابان کشی و زیرسازی ها را انجام داده است. همچنین آب و مخازن آب را برده، برق کشی و ستونگذاری را نیز انجام داده و آماده است.
وی عنوان کرد: به محض واگذاری زمین از طرف کمیسیون زیربنایی استان، بلافاصله با استقرار گمرک فاز اول منطقه ویژه اقتصادی اقتتاح می شود و دعوت به سرمایهگذار انجام میشود.
وی ادامه داد: در یک ماه گذشته دو سرمایهگذار مهم و استراتژیک را به شهرستان آوردهایم و کارهای مقدماتی تا یکی دو ماه آینده به اتمام میرسد و آوردن سرمایهگذار و شروع پروژهها آغاز میشود.
تغییر نحوه تامین آب منطقه ویژه اقتصادی
مدیر امور آب ناحیه سبزوار نیز گفت: در ابتدا قرار بوده آب مورد نیاز منطقه ویژه اقتصادی از سد سنگرد تامین شود اما به دلیل مسافت طولانی از خرید آب از سد مصرف شدند و از آب سدی به سمت آب چاه آمدند و چون این تغییر ایجاد شده است مجوزات باید دوباره اخذ شود.
محمد ثابتی مقدم با بیان اینکه درحال حاضر سرمایه گذار ۲چاه کشاورزی خریداری کرده است، افزود: درحال حاضر به دنبال هستند که نسبت به تغییر نوع مصرف از کشاورزی به صنعت به استناد آیین نامه ماده ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب اقدام کنند.
وی با بیان اینکه روال قانونی باید طی شود، ادامه داد: درخواست این امر داده شده و این درخواست در کمیته منابع آب شرکت مطرح شده و در حال پیگیری و انجام است.
ثابتی عنوان کرد: هم اکنون مشکل آب حل شده و مشکل زیست محیطی مطرح شده؛ محیط زیست و آب منطقهای در مشهد این موضوع را بررسی و نتیجه را به شهرستان ابلاغ میکنند.
انتهای پیام/خ