به گزارش سبزوارنیوز ، آقا شیخ آقا پس از تولد قدرت الزمان در سال ۱۳۰۵ به مشهد می رود در حالیکه در تدارک بردن همسر وفرزند خود به آنجا بود فوت می کند و چون اصالت سبزواری داشته در محل قبرستان قدیمی سبزوار دفن می شود.
سیدمهدی محسنیان می گوید: اما شهلا ریاحی که از کودکی از قبل از انقلاب (سال ۱۳۵۴) دیگر نیامده بود، پس از ورود به سبزوار با نشانه هایی که از مدفن پدرشان داشتند، از بنده خواستند تا محل دفن آن مرحوم را پیدا کنم. سپس به همراه دکتر منوچهر ریاحی پسرشهلا پس از بررسی های فراوان محدوده قبر آقا شیخ آقا وفادوست سبزواری را در محل قبرستان قدیمی سبزوار که هم اکنون به پارک جانبازان واقع در خیابان شهدا تبدیل شده است، پیدا کردیم.
اسماعیل ریاحی پس از بازی شهلا در تآتر نام مستعار وهنری “شهلا “را برای قدرت الزمان انتخاب کرد وپس از این، تآتر وی با نام شهلا به ادامه فعالیت های هنری پرداخت. شهلا پس از بازی در تآتر سیاست های هارون الرشید که در اولین تجربه هنری خود نقش اول دختر نمایش را ایفا کرده بود، بسیار مورد تایید کارشناسان و تماشاگران قرار گرفت.
پس از آن شهلا همراه با همسر خود فعالیت ها ی مستمر در تآتر را آغاز کرد وتوانست یکی از بازیگران محبوب تآتر تهران در آن دوره شود.
از تآترهای معروف او در دهه ی اول بازیگریش می توان به تآتر”دختر ولگرد” اشاره کرد که در در “تآتر فردوسی ۱۳۲۷ و تآتر پارس ۱۳۲۸ ” در تهران روی صحنه رفت . اجرای موفق این تآتر به قدری بر سر زبان ها افتاده بود که شهلا در سال۱۳۲۹ در اصفهان وپس از آن بلافاصله در شیراز نیز آن را به روی صحنه برد.
شهلا به قدری در تآتر معروفیت پیدا کرده بود که معزالدیوان فکری که کارگردان اولین تآتر وی بود در سال ۱۳۳۰با ساخت اولین فیلم سینمایی خود با نام “خوابهای طلایی ” از شهلا دعوت به بازی در این فیلم کرد وشهلا با بازی در این فیلم کنار مرحوم مجید محسنی وتعدادی دیگر از بازیگران تآتر که همگی اولین بازی های سینمایی شان بود وارد سینما شد.
بیماری شهلا ریاحی
شهلا ریاحی که در سال ۹۷ که به سن ۹۲ سالگی رسیده است بیش از ۱۶ سال است از بیماری آلزایمر و بیماری دیمنشیا (زوال عقل) رنج می برد و تحت مراقبت ویژه پرستاری بود.
شهلا پس از بازی در این فیلم در سال ۱۳۳۱ در فیلم “یک نگاه ” ودر ۱۳۳۲ در فیلم “چهره آشنا ” ایفا ی نقش کرد ویکی از چهره های مطرح سینمای ایران شد. او در همین سال برای دومین بار با معزالدیوان فکری همکاری ودر فیلم “دختر چوپان “ساخته وی ایفای نقش کرد.
مرحوم تقی ظهوری ، مرحوم محمد علی جعفری ،زنده یاد تاجی احمدی ومرحوم احمد قدکچیان نیز از جمله هنرمندان شهلا پس از کارگردانی این فیلم هیچ فیلم دیگری نساخت وتمام فعالیت و توان هنر خود را معطوف بازیگری کرد .
او همچنان که در سینما فعالیت می کرد فعالیت در زمینه تآتر را نیز ادامه داد. از جمله تئاترها ی معروف او می توان به “مکافات ” اشاره کرد که مرحوم محمد علی جعفری کارگردان وبازیگر آن بود ودر سال ۱۳۳۶به روی صحنه رفت .
تآتر “خانوم ویندرمیر”در سال ۱۳۴۰ نیز از جمله تآتر های معروف دیگری است که وی در آن ایفای نقش کرد.
شهلا ریاحی در سال ۱۳۳۹در فیلم “عروسک پشت پرده ” در نقش مادر مرحوم مجید محسنی ظاهر شد وبرای همگان غیر قابل باو بود که او در نقش مادر مجید محسنی بازی کند زیرا محسنی که خود کارگردان وبازیگر این فیلم بود چندین سال از شهلا بزرگتربود ولی در این فیلم نقش پسر شهلا را بازی کرد.
شهلا در این فیلم “اولین نقش مادر سینمایی “خود را بازی کرد. وی پس از بازی در این فیلم اگر چه نقش های دیگری در سینما را نیز بازی می کرد و لیکن در ایفای نقش مادر بسیار جا افتاده تر شده بود. زنده یادان ایران دفتری، ایران قادری ،پروین سلیمانی ،رقیه چهر آزاد ،مهری مهرنیا ، مهری ودادیان ، فرخ لقا هوشمند ،حمیده خیر آبادی (نادره) از جمله کسانی بودند که قبل وبعد از شهلا در سینمای ایران ایفا کننده نقش های مادر بودند.
شهلا به مانند نادره در چندین فیلمش نقش مادر کسانی را بازی کرد که تفاوت سنی زیادی با او نداشتند که از بارزترین آن ها می توان به نقش مادر “مرحوم علی فردین “اشاره کرد .در حالیکه او فقط ۴ سال از فردین بزرگتر بود!
از جمله آثار او در این زمینه می توان به فیلم “چرخ وفلک “ساخته زنده یاد صابر رهبر اشاره داشت .که در سال ۱۳۴۸ به اکران عمومی در آمد.
وی به جزایفای نقش مادرفردین نقش مادربسیاری ازستاره های آن زمان ازجمله مرحوم بیک ایمانوردی، بهروزوثوقی و…رادرفیلمهایش بازی می کرد.
شهلا در سال ۱۳۴۱ در اولین فیلمی که همسرش مرحوم ریاحی فیلمنامه آن را نوشته بود و با نام “عروس دهکده “بازی کرد .بازیگر نقش اول فیلم وکارگردان “ناصر ملک مطیعی “بود .
این فیلم اولین تجربه اسماعیل ریاحی پس از ۱۵ سال فعالیت در تئاتر بود وی که از سال ۱۳۳۵ هم زمان با شهلا در اولین ساخته اش به کارگردانی تیزرهای تبلیغاتی روی آورده بود وسناریوی عروس دهکده را برای ملک مطیعی پدر سینما نوشته بود ودر سال ۱۳۴۲ اولین فیلم سینماییش را با نام “جاده مرگ ” با مضمونی پلیسی وساختار اکشن ساخت و شهلا هم در این فیلم عهده دار یکی از نقشهای اصلی شد .این فیلم با استقبال زیادی روبرو گردید. زنده یاد آرمان ،مرحوم عبدالله بوتیمار ومینو شفیع از دیگر بازیگران این فیلم بودند.
اسماعیل ریاحی پس از ساخت این فیلم چندین فیلم دیگر را کارگردانی کرد که از جمله موفق ترین فیلم های او در سال های اولیه می توان به فیلم “زن وعروسک هایش ” اشاره کرد که در سال ۱۳۴۴ ساخته شد.
شهلا نیز در چندین اثر از همسرش ایفای نقش کرد که از جمله آن ها می توان به فیلم های :شیطان در می زند ، جهان پهلوان ،خشم کولی ،شکوه جوانمردی ،میلیونر های گرسنه بهشت دور نیست ودل های بی آرام اشاره نمود. وی در اکثر این فیلم ها همبازی مرحوم فردین بود که از جمله آن نیز می توان به بهشت دور نیست، اشاره کرد .
شهلا در سال ۱۳۵۵ پس از ۳۲ سال فعالیت در تآتر وسینما با بازی در مجموعه سریالی ” تلخ وشیرین “به کارگردانی ثریا قاسمی وارد تلویزیون شد و پس از آن نیز در سال ۱۳۵۵-۵۶ با بازی در مجموعه سریال “ایتالیا ایتالیا” به کارگردانی نوذر آزادی شهرت خود را در تلویزیون دو چندان کردو از آن پس به طور مداوم به عنوان بازیگری مشهور ومحبوب در تئاتر سینما وتلویزیون به ادامه فعالیت گسترده پرداخت وی پس از انقلاب با همان نام هنری شهلا وبا فامیلی همسرش ریاحی با نام “شهلا ریاحی” به ادامه فعالیت پرداخت.
شهلا ریاحی پس از انقلاب نیز بیشتر در نقش مادر در فیلم ها وسریال ها ظاهر می شد همان طور که قبل از انقلاب نقش مادر بسیاری از سوپر استارهای ایران بازی کرده بود ، با ادامه این روند در نقش مادر کسانی همچون اکبرعبدی ،ابوالفضل پور عرب ،بیژن امکانیان ،رضا رویگری ،دانیال حکیمی و…. ظاهر شد.
شهلا ریاحی در تمام ژانرهای سینمائی وتلویزیونی ایفای نقش کرده است که از جمله معدودترین آن ها میتوان به بازی در فیلم ” گلنار “در سال ۱۳۶۷ اشاره کرد که در ژانر عروسکی وبرای کودکان ساخته شد وفروش بسیار بالایی نیز داشت.
وی تا اوایل دهه ۸۰ فعالیت زیادی در بازیگری سینما وتلوزیون داشت و از آن پس نیز به استراحت ومرور خاطرات گذشته خود در منزل پرداخت.
چند سال قبل تر شهلا همسرش را از دست داد که این ضایعه بسیار برای وی دردناک بود .
انتهای پیام/د