به گزارش سبزوارنیوز ، این نگین یا زگیل، برفراز تپه ای در کرج واقع بود که به خاطر بی نظمی در ساخت و استفاده از مصالح نامرغوب، رغبتی برای خرید مسکن در آن ناحیه وجود نداشت و شب ها بخاطر درخشش لامپ ها و چراغ هایش از دور بسیار چشم نواز بود.
حالا حکایت بیمارستان ۱۶۴ تختخوابی سبزوار نیز شباهت عجیبی به این داستان دارد البته از نظر هزینه سنگینی که این پروژه به اعتبار و پایبندی بروبچه های این شهر به اخلاق مداری و بخصوص غریبه نوازی شان زده است عرض می کنم!
سوءمدیریت یا مدیریت غیراینجایی
ماجرا مثل روز روشن است که سوءمدیریت در یک مجموعه سبزواری، تا چه میزان خسارت اعتباری و لطمه عمیق به چهره ی این شهر نزد متخصصان و کارشناسان عرصه های مختلف زده است.
شهری که زمانی مشهور بود نخستین فرودگاه بین المللی با کیفیت و مرغوب را به همت مردم خود می سازد، کارخانه سیمان لار را با تکیه به اعتبار مردمش بنا می کند و حالا یک بیمارستان با فرمولی عجیب و غریب ساخته می شود!
تازه! نه تنها هر منتقدی بلکه خانواده و نزدیکان او نیز از ترکش های خصومت های شخصی در امان نمی ماند، مسئولان بالادستی شهرمان هم خدا خیرشان بدهد! نه تنها به روی مبارک نمی آورند بلکه به نوعی می توانی بیعت نادیده شان را هم متوجه شوی و هم داستانی با این رییس نمونه! اما گفتم «نمونه»، حالا شما شاهدمثال یا نمونه از من درخواست نکنید که حتما فردی از نزدیکان یا آشنایان دارید که در این گیرودارضرب شصت دیده باشند و...
عاقبت تساهل مدیریتی و سرنوشت معوقات پیمانکار
همین چندماه پیش (اول شهریور ۹۹) فرهاد اکبری مدیرعامل شرکت مهندسی نیک سازان، نامه که چه عرض کنم، رنجنامه ای را تقدیم وزیر بهداشت می کند که اگر یک سبزواری آن را با دقت بخواند، هیچ دلش نمی خواهد این عبارات تن رنجور و خسته او دیارش را بیش از آن مکدر ببیند. اما صدحیف که این چنین هم هست.
اکبری با یقین بر عدم بازبینی این چنین مرقومه هایی، می نویسد:
پروژه احداث بیمارستان ۱۶۴ تختخوابی سبزوار از اواخر سال ۱۳۸۶ تحت قراردادی بین شرکت مهندسی نیک سازان و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سبزوار آغاز و طی مراحل اجرا با انواع معضلات اعم از تغییرات کلی در نقشه های اجرایی روابط نامناسب کارفرما و مشاور و حذف مشاور از پروژه به مدت یک سال و نیم اقدام اعتبار مکفی و در پی آن تعطیلی های مکرر کارگاه و نهایتاً پس از یکسال و نیم رکود در سال ۹۱ و ۹۲ منجر به تقاضای فسخ پیمان از کارفرما و معاونت توسعه مدیریت و منابع آن وزارتخانه کردید در مهر ۱۳۹۲ با تغییر مدیریت در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار و انتخاب علیرضا مسلم به ریاست دانشگاه و برگزاری جلسهای در وزارتخانه با حضور عوامل دفتر منابع فیزیکی مشاور ریاست دانشگاه و این پیمانکار نهایتاً با تعهد در جبران خسارت وارده به این پیمانکار از مهر ۹۲ با وجود مشکلات فراوان کمبود منابع مالی مجدداً عملیات اجرایی آغاز شد.
اعتماد کردیم، بی اعتمادی و بی اعتنایی دیدیم!
با تاکید بر تغییر مثبت روند اجرایی پروژه با حضور مدیریت جدید ظرفیت مالی قرارداد اولیه در ابتدای سال ۹۳ تکمیل و با انعقاد قرارداد جدید تحت عنوان عملیات تکمیلی در سال ۹۳ عملیات اجرایی در سال ۹۴ ادامه و با وجود تکمیل ظرفیت مالی قرارداد دوم نیز بیمارستان به مرحله بهرهبرداری نرسید و لذا عملیات اجرایی عملاً می بایست متوقف می گردید با توجه به تعهد کارفرما به مراجع بالاتر در خصوص تکمیل و افتتاح بیمارستان در دهه مبارک فجر ۹۴ کارفرما طی صورت جلسه ای با امضای کلیه عوامل ذیربط از جمله عوامل آن وزارتخانه و تعهد به انتقاد قرارداد الحاقی دستور اتمام کار باقیمانده را صادر کرد.
به تبع آن، این شرکت جهت حفظ اعتبار کارفرما تعهد خود پایبند و با صرف ظرفیت های مالی از منابع خود و ایجاد تعهد به سایر عوامل درگیر در پروژه از جمله کارگران، کارمندان، کارخانجات تولید کننده تجهیزات بیمارستانی، پیمانکاران جزء پروژه را تکمیل و در مورخ ۱۳۹۴ تحویل موقت نمود که متأسفانه اشتباه بزرگ ما اعتماد اقوال کتبی و شفاهی مسئولان ذیربط و نهایتاً به پیمانکار صورت گرفت.
به عنوان یکی از بیمارستانهای نمونه جای هیچگونه تردیدی باقی نمی گذارد از ابتدای سال ۹۵ با صورتجلسات انجام کار و تصویب قیمتهای جدید صورت وضعیت های قطعی قرارداد اول و دوم مورد بررسی و تایید و بر اساس محاسبات قطعی نهایتاً مبلغ ۸۵ میلیارد ریال به عنوان سرریز قرارداد مشخص و الحاقیه قرارداد و همین مبلغ جهت مبادله از سوی مشاور در تیر ۱۳۹۶ به کارفرما ارائه گردید.
با وجود اخذ مجوز توسط کارفرما از هیأت امنا در بهمن ۹۵ جهت عقد قرارداد الحاقی به مبلغ ۹ میلیارد تومان با تعویض پست سازمانی معاونت توسعه و منابع دانشگاه سبزوار معاونت جدید از امضای قرارداد الحاقیه امتناع و موکول به نظر سازمان بازرسی نمودند با دعوت کارفرما از سازمان بازرسی جهت ورود به پروژه و پس از یکسال ارزیابی های سازمان بازرسی منتهی به وارد بودن ایراداتی به کارفرما گردید که (عمدتاً ناظر به استفاده از مصالح و تجهیزات مرغوب تر و با کیفیت بالا بود) که در نتیجه کار کارفرما از مبادله قرارداد استنکاف و نقطه شروعی برخی اختلاف فیمابین مشاور و کارفرمایان گردید و عملاً این موضوع انعقاد قرارداد الحاقی در دعوای طرفین معوق ماند.
ابراز نگرانی کارفرما از پاسخگویی به دستگاههای نظارتی از جمله سازمان بازرسی کل کشور عامل استنکاف از مبادله قرارداد به عنوان می گردد که دلیل بر تضییع حقوق این پیمانکار نبوده و مسئولیت مستقیم بر عهده کارفرما و مشاور پروژه می باشد نهایتاً کارفرما راه حل را در اقامه دعوا و اخذ رای از محاکم قضایی و یا شورای عالی فنی، اعلام و در نتیجه پس از سه سال از تحویل پروژه در سال ۹۷ موضوع به شورای عالی فنی سازمان مدیریت برنامهریزی و احاله گردید و در حال حاضر در مرحله رسیدگی می باشد.
عواقب ناخوشایند این تساهل، خسارت های سنگین مالی و اعتباری را بر کلیه عوامل پروژه به شرح ذیل در بر داشته است
الف) عدم دستیابی به حقوق و مطالبات تمامی عوامل درگیر در پروژه از جمله کارگران کارمندان پیمانکاران جز کارخانجات سازنده تجهیزات و اسناد علی رغم گذشت قریب به ۴ سال و نیم از تحویل پروژه که بعضاً در نهایت صبوری همراهی خود را به اثبات رساندند و با توجه به عدم حصول نتیجه موجب اعتراضاتی از سوی عوامل فوق الذکر در مقطع پایانی سال ۹۶ گردیده و اسباب دخالت فرمانداری شهرستان سبزوار و ورود دادستانی به موضوع فراهم که به بنا به درخواست علیرضا مسلم در حل و فصل موضوع توسط ایشان موضوع تاکنون موفق و بستانکاران پروژه همچنان در انتظار اقدام موثر ایشان می باشند.
بهره برداری سوء از دستگاه قضا با مظلوم نمایی
ب) به تعطیلی کشاندن یک شرکت مهندسی خصوصی فعال با دارا بودن رتبه یک ابنیه و سوابق ۳۲ ساله فعالیت به دلیل ایفای تعهدات و تشریک مساعی در پروژه عمرانی با تمامی سرمایه در جریان خود تا تکمیل و بهره برداری پروژه بیمارستانی در منطقه ای محروم به عنوان رسالت پیمانکاری مواجهه با احکام متعدد قضایی از سوی بستانکاران، چکهای برگشتی، زایل شدن تمامی اعتبارات بانکی، مسدود شدن حسابهای بانکی، محدودیت های اعمالی از سوی سایر ارگانهای دولتی از جمله دارایی و سازمان تامین اجتماعی، حتی تا مرحله ممنوع الخروجی، به خطر افتادن رتبه بندی این شرکت به دلیل عدم امکان فعالیت و بسیاری خسارات جانبی دیگر و...
از جمله بیکار شدن عوامل و بروز مشکلات مالی و حیثیتی برای تک تک افراد این شرکت و مخلص کلام هم منابع مالی و هم حیثیت و اعتبار یک شرکت پیمانکاری با تجربه سی ساله در سایه بی تعهدی و عدم پایبندی مسئولین ذیربط زایل شده است و این در حالی است که فرمایشات مقام رهبری تاکید موکد از بر حمایت از کالا و خدمات ایرانی دارد.
لازم به توضیح نیست که ارزش مطالبات این شرکت به میزان هشت و نیم میلیارد تومان پس از چهار سال و نیم به چه میزان تنزل پیدا نمود و خسارات بیکاری به این شرکت دارای رتبه یک، تا به چه میزان وارد نموده است.
درآمد ماهیانه ۵ میلیارد تومانی بیمارستان حشمتیه
در نامه مدیرعامل شرکت مهندسی نیک سازان چنین آمده است:
بر اساس اظهارات کارفرما ماهیانه تا ۵ میلیارد تومان از سال ۹۴ و معادل ۳۰۰ میلیارد تومان از زمان بهره برداری بیمارستان سود خالص برده اند در حالیکه پرداختی کارفرما به این پیمانکار با احتساب بدهی موجود فقط و فقط ۳۸ میلیارد تومان خواهد بود به عبارتی درحالی که کارفرمای محترم از محل این پروژه که حاصل دسترنج این پیمانکار منطقه گردیده است.
تأخیرات عامدانه ایجاد شده موجبات تحمیل خسارات سنگین و تضییع حقوق از این شرکت را فراهم و با نادیده گرفتن حق الناس و ایجاد نارضایتی سبب آلودن بیت المال گردیدند.
نادیده انگاری ضوابط و مقررات حاکم بر طرحهای عمرانی و مسکوت گذاشتن پروژههای قراردادی از جمله عدم تحویل قطعی پس از ۴ سال و نیم از تحویل موقت تمدید بیدلیل ضمانتنامه ها عدم آزادسازی حسن انجام کار مانع تراشی در مراحل تسویه حساب و اخذ مفاصا حساب از سازمان تامین اجتماعی قرارداد اول و دوم پس از ۱۳ سال از انعقاد قرارداد و عدم رسیدگی و ابلاغ گزارش تاخیرات قرارداد دوم علیرغم ارسال از سوی مشاور به کارفرما و بی اعتمادی و بی اعتنائی به کلیه ابلاغیه ها برخلاف موازین طرحهای عمرانی از دیگر مواردی است که ضرر و زیان سنگینی را به ما تحمیل نموده است.
به اطلاع می رساند عوامل دانشگاه علوم پزشکی سبزوار از هیچ رفتار مغرضانه ای در قبال این شرکت واگذار نموده و پس از درخواست داوری از سازمان مدیریت برنامه ریزی نسبت به ضبط ضمانتنامه حسن انجام کار این شرکت به مبلغ ۴ میلیارد و ۸۸۰ میلیون ریال اقدام و ضربه اعتباری سنگین در اثناء مضایق مالی موجود شرکت وارد نمودند.
جناب آقای وزیر با اعتقاد کامل بر آن که سیاست آن وزارتخانه بر چنین رفتارهایی با یک بنگاه خصوصی استوار نبوده و قطعاً با من بیاد شخص جنابعالی نیست همخوانی ندارد جای این سوال است که چگونه بحثی بخشی از زیر مجموعه آن وزارتخانه به منظور بهره برداری رسیدن یک پروژه بیمارستانی و کسب امتیازات احتمالی مصوب تعطیلی یک نگاه خصوصی و اضمحلال تمامی منابع مالی و اعتباری آن گردیده و موجبات نارضایتی و اقدام اعتراضی در جامعه و لطمات حیثیتی برای آن وزارتخانه را فراهم می آورد لذا از آنجایی که عوامل آن وزارتخانه در روند تکمیل پروژه و در تصمیمات و تعهدات ایجاد شده طی جلسات متعدد پس از آن دخیل بوده اند خواهشمند است دستور سریع نسبت به رسیدگی موارد فوق الذکر را صادر فرمایید لازم می دانم پیگیری های قبلی این شرکت نیز علی رغم دستورات صادره منتهی به نتیجه نگردیده به پیوست تقدیم دارد.
انتهای پیام/د