بافت تاریخی روستای ابیانه، نزدیک به نیمقرن پیش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و 32 میراث ملی دیگر هم در خود دارد و این گواه جایگاه بسیار ویژه ابیانه در کشور و حتی جهان است.
حالا خبر تأسفباری که آخر هفته منتشر شد، این بود که بافت طبیعی منطقه دچار حریق شده و 50 باغ در آتش سوختند. البته به بافت تاریخی و میراث ملی منطقه آسیبی نرسیده؛ اما بههرحال نمیتوان مرزی میان بافت تاریخی و طبیعی ابیانه قائل شد؛ چراکه هر دو در کنار هم روستایی یکپارچه جذاب را میسازند.
اما ماجرای حریق چه بود؟ دو روایت مکمل از دو رسانه رسمی را در ادامه میخوانید:
پنجم تیر ساعت 12 ظهر، سایت ادارهکل میراث فرهنگی اصفهان از مهار آتشسوزی خبر داده است. در این خبر آمده: رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان نطنز، مهار آتشسوزی در اراضی باغهای روستای تاریخی ابیانه را اعلام کرده است.
حسین یزدانمهر از جلوگیری از سرایت آتش به بافت تاریخی و ارزشمند این روستا در محور شمال استان اصفهان خبر داد.
او گفت: «عصر روز چهارشنبه، تماسهای اولیه دهیاری و پایگاه ملی حفاظت آثار تاریخی روستای ابیانه حکایت از بروز آتشسوزی گستردهای در اراضی باغی روستای تاریخی ابیانه داشت.»
او افزود: «با توجه به اهمیت موضوع، بهسرعت دو گروه از پرسنل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و یگان حفاظت میراث فرهنگی شهرستان بهعنوان پیشقراول به این روستا اعزام و با پیوستن نیروهای امداد مردمی از یکسو و همچنین پرسنل آتشنشانی شهرداری، هلالاحمر، محیطزیست، نیروی انتظامی، بسیج و سپاه، از شهرهای نطنز، بادرود و خالدآباد، عملیات اضطراری اطفای حریق با مدیریت فرماندار شهرستان در باغهای این روستا آغاز شد.»
یزدانمهر تأکید کرد: «با استقرار پرسنل امداد در اراضی باغی، یک گروه از پرسنل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان در اراضی باغی مستقر و یک گروه دیگر با همکاری دهیاری روستا و با حضور اعضای پایگاه حفاظت روستا و همچنین پیمانکاران و نیروهای امانی طرحهای مرمتی روستا در مبادی ورودی اراضی باغی در مسیر بافت تاریخی روستا بهمنظور جلوگیری از سرایت احتمالی آتش به این بافت ارزشمند، با تجهیزات کامل مستقر شدند.»
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان نطنز ادامه داد: «با اجرای یک عملیات تیمی موفق، این آتشسوزی گسترده، تا نیمهشب اطفا و خوشبختانه از سرایت حریق به بافت تاریخی روستا جلوگیری شد.»
او گفت: «گزارشهای اولیه حاکی است در این حریق گسترده متأسفانه 15 هکتار از اراضی باغی این روستای تاریخی طعمه حریق شده است.»
ایسنا در خبری که ساعت 20 پنجشنبه منتشر شد، نوشت: آتش روز چهارشنبه چهارم تیر، ۵۰ باغ دو منطقه «بر قه» و «سولَ لا» در ابیانه تاریخی را سوزاند و زنگ خطر را برای بافت تاریخی این شهر به صدا درآورد.
عباس شاکریزاد ابیانه، یکی از اهالی ابیانه، با اعلام این خبر گفت: ابیانه اکنون نیازمند اقدامات سریع و امکانات مناسب برای مقابله با چنین شرایطی است. به علت تراکم زیاد درختان و وجود درختان خشک، شعلههای آتش بهسرعت در سطح باغها گسترش پیدا کرد که در مراحل اولیه، نیروهای دهیاری با کمک اهالی ابیانه، به خاموش کردن آتش اقدام کردند؛ اما شدت آتش به حدی بود که از نیروهای آتشنشانی و امداد شهرستان نیز کمک خواسته شد که آتشنشانیهای شهرداریِ نطنز، بادرود و کاشان به کمک نیروهای محلی رفتند.
او با اشاره به اینکه با تداوم و گسترش آتش و مشکلات بعد از آتشسوزی، مدیریت بحرانِ شهرستان نطنز از نیروهای بسیج، ادوات کشاورزی، منابع طبیعی، میراث فرهنگی، نیروی انتظامی و سپاه پاسداران کمک خواسته و آنها نیز به کمک نیروهای مستقر در منطقه آمدند، ادامه داد: با گسترش آتش، نیروهای آتشنشانی شهرستان شاهینشهر اصفهان نیز به منطقه اعزام شدند که بعد از پنج ساعت تلاش، آتش در باغها مهار شد و لکهگیری و جلوگیری از شعلهور شدن آتش تا ظهر پنجشنبه ادامه داشت.
شاکری با اشاره به اینکه در این آتشسوزی، ۵۰ باغ در میان شعلههای آتش بهطور کامل سوختند و تعدادی از باغهای دیگر نیز آسیب دیدند، افزود: محصول عمده این باغها، آلو بود که در این آتش از بین رفت و خسارت سنگینی به مردم ابیانه وارد شد. از سوی دیگر متأسفانه چند نفر از نیروهای امدادی و آتشنشانی در زمان عملیاتِ خاموش کردن آتش، آسیب دیدند که به مراکز درمانی منتقل شدند.
انتهای پیام/د