خبرنگار: همسایه شمالی ما حالش با ترامپ بهتر است یا بایدن؟ اصلا چرا حال و هوایشان را با جمهوریخواهها و دموکراتها در امریکا گره خورده است؟!
طبیعتا نتایج انتخابات امریکا در دنیا تاثیر گذار است: ازاین جهت که امریکا یکی از بازیگران اصلی نظام بینالملل هست و کشورها حتی اگر مثل ایران و روسیه رویکرد درونی داشته باشند، حوادث و تحولات عرصه بینالملل را رصد میکنند وبرای تصمیمگیری متناسب با این عرصه بینالمللی حائز اهمیت است.
روسها هم این تحولات را دنبال میکنند؛ البته در انتخابات قبلی با علاقه انتخابات ترامپ را دنبال کردند و در نهایت نتایج برعکسی را به دنبال داشت. اما اینبار روسها از قبل انتخابات امریکا را با یک نوع بیتفاوتی تحلیل میکردند و با این دلیل که انتخابات امریکا تاثیر بهسزایی بر روی روابط روسیه و امریکا نخواهد داشت. البته به صورت سنتی روسیه با جمهوریخواهها بهتر کار کرده است و علیرغم اینکه اینبار روسها سعی کردهاند با احتیاط عمل کنند، که متهم به دخالت در انتخابات امریکا نباشند، ولی تبریک به بایدن را به عنوان پیروز انتخابات تا اتمام رایهای الکترال به تاخیر انداختند.
این تاخیر در تبریک به بایدن در صحنه بینالمللی اثرگذار است؟
آنچه در تحلیلهای روس دیده میشود، این است که امیدواری به بهبود روابط روسها با امریکا وجود ندارد، و روابط روس با امریکا در وضع فریز و یخزدهای قرار دارد.
اخرین اخباری هم که در این هفته وجود داشت؛ این بود روسها متهم به حمله سایبری در وزارتخانهها و نهادهای امریکا شدهاند، که روسها این حمله را تکذیب کرده اند.
بنابراین روسیه و امریکا برای بهبود روابط راه دشوار و پرپیچ و خمی خواهند داشت.
برخی تحلیلگران روسیه قبل از انتخابات امریکا اینکه آیا ترامپ بهتر است رئیسجمهور شود یا بایدن، به جمله مشهور استالین اشاره کرده بودند که 《هر دو بدتر است》. با وجود آمادگی روسیه برای مذاکره و حل و فصل مسائل، دورنمای روشنی وجود ندارد.
ما در تاریخ مسیر پر فراز و نشیبی با روسها داشتهایم، اما در چند سال اخیر از زمان به قدرت رسیدن آقای پوتین، بهنظر میرسد ریتم واحدی در روابط با ما داشتهاند؛ به نظر شما این روابط، روابط استراتژیک و راهبردی است یا صرفا براساس منافع کوتاه مدت شکل گرفته است؟!
اتحادهای استراتژیک بیشتر ویژگی روابط برخی کشورها در دوران جنگ سرد و دوران دوقطبیشدن بوده است، در سالهای اخیر بیشتر از شراکت صحبت میشود که ممکن است این شراکت ماهیت راهبردی و استراتژی داشته باشد.
بدون تردید ایران و روسیه در سالهای اخیر شراکت راهبردی داشتهاند، هم در مقابله با تروریسم و هم درمقابله با یکجانبهگرایی در صحنه بینالمللی. البته تفاوت شراکت راهبردی با اتحاد در دوران جنگ سرد این است که در دوران جنگ سرد کشورها برپایه توافقهای استراتژیک اتحادی را امضا میکردند، اما شراکت در حال حاضر به معنای ارتباط مداوم با شریک و تعامل فعالانه است.
آیا این سطح از شراکت راهبردی، عمیق است؟
بله، موضوعات و مواضع مشترک بین دو کشور در مورد مسائل بینالملل چنان فراوان است که یک نوع همکاری پایداری را برای دو کشور فراهم میکند، اما این روابط باید مدام رصد شود و مدام باید ایدههای جدیدی در این روابط خلق شود و بخشی این این روابط هم به عهده ماست. اگر این پروژهی شمال و جنوب که در جنگ قرهباغ داشتیم، عملیاتیتر شده بود قطعا نوع تاثیرگذاری ایران در صحنه بینالملل متفاوت خواهد بود.
در آستانه سالگرد شهید قاسم سلیمانی هستیم، از این شخصیت چند منظوری خاطرهای که دارید، بفرمایید.
سردار سلیمانی نقش منحصربه فردی در مسائل سیاستهای خارجی و مسائل منطقهای داشت و اینکه طراحیهایی که برای مسائل خاورمیانه و سوریه شده بود، متوقف شد و این عقیمسازی با رشادتهای سردار سلیمانی امکان پذیر شد.
به همین دلیل روسها احترام زیادی برای سردار قاسم سلیمانی به عنوان قهرمان ملی قائلاند.
مناسبات و موازنه قدرت در جهان پس از کرونا تحت چه گزارههایی قرار دارد؟ مثلا تولید واکسن میتواند موازنه قدرت را به نفع آن دولت تغییر دهد؟
برداشتهای متفاوتی وجود داشت: گروه بینالملل گرایان تصور میکردند با آمدن این بحران، همبستگی اجتماعی افزایش پیدا میکند و نگاه خوشبینانهای داشتند.
برعکس واقعگرایان اعلام کردند، اتفاق ویژهای رخ نخواهد داد.
حداقل تاثیر کرونا این بود که حوزه آموزش و اقتصاد را به طور جدی تحت تاثیر قرار داد و حوزههای مجازی در آموزش را نهادینه خواهد کرد. در عرصه اقتصاد هم فضای اقتصاد دیجیتال برنده خواهد شد.
و در عرصه واکسن هم تبدیل موضوعی اقتصادی و سودآور در دنیا شده است.
خوشبختانه ما در سطح ملی خبرهای خوشی را داریم و امیدواریم حداقل در سطح منطقهای بتوانیم ورود پیدا کنیم.
چرا S_۴۰۰ وS-۵۰۰ از روسیه خریداری نمیکنیم؟
ما درخواست خرید s۴۰۰ و s۵۰۰ از روسیه نداشتیم، البته روسیه s۵۰۰ را به هیچ کشوری تابهحال نفروخته است ولی s۴۰۰ بعضی از کشورها خریدند. به هرحال، ایران قراردادی با روسیه برای خرید s۳۰۰ بسته بود که متوقف شد. ما با همکاری وزارت دفاع این قرارداد را احیا کردیم. در واقع سیاست ایران به دنبال این بود، که این قرارداد گذشته احیا بشود و این رویکردهم در کشور وجود دارد که اقلام دفاعی که در کشور ایجاد شده است، نیازهای داخل را برطرف میکند و اعتقاد بخش دفاعی ما این بوده است که سایر نیازها را میتوان با توجه توان داخلی پاسخ داد.
انتهای پیام/ن