گرانفروشی در فروشگاههای زنجیرهای بیداد میکند
سربداران - در قوانین صنفی کشور به دلیل هموار کردن مسیر تخلف و ضعف در قانونگذاری، با گرانفروشی فروشگاههای زنجیرهای روبهرو هستیم.
به گزارش خبرنگار سبزوارنیوز ، مدیر کل تعزیرات حکومتی استان تهران در شبکه رادیویی "گفتوگو" در مورد تبانی فروشگاههای زنجیرهای با شرکتهای تولید کننده در مورد گرانفروشی و کمفروشی گفت: از آنجایی که فروشگاههای زنجیرهای از سیستم پرداخت یکسان و متمرکزی برخوردار هستند و امکان نظارت بر خرید و فروش و پرداخت مالیات و عوارض به دولت را فراهم میکنند؛ درنتیجه مورد حمایت دولتها و مردم واقع میشوند.
اما متاسفانه در کشور شاهد اشکالاتی هستیم، که خدمات فروشگاههای زنجیرهای را تحت شعاع قرار داده و در جامعه مشکل آفرینی ایجاد میکند.
منظور از فروشگاههای زنجیرهای فروشگاههای بزرگی است که یک شعبه در شهر و یا چند شعبه دارند.
طبق گزارشات به دست آمده به عنوان مثال، روی یک کالایی قیمت ۱۵ هزار تومان ثبت شده، ولی روی اتیکت همان کالا قیمت ۱۹ هزار تومان لحاظ شده است، که با تخفیف، ۱۸ هزار تومان میشود و برای مصرفکننده همان کالا سه هزار تومان گرانتر تمام میشود.
سه نوع پاکت آبمیوهای که از یک شرکت و از یک نوع و از یک زمان تولید شده، با قیمتهای متفاوتی عرضه شده است. و حتی نمونهای بوده است،که لوبیای چیتی درجه چهار با قیمت لوبیای چیتی درجه یک عرضه شده است ،که تقلب است و درثانی میزان لوبیای چیتی کمتر از میزان اصلی آن بوده است ، که کم فروشی است همچنین تاریخ تولید لوبیای چیتی در آن زمان حدود ۱۲ هزار تومان بوده، که با قیمت ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه کردند.
تبانی بین شرکتها
تخلف دیگری که شاهد بودهایم این است که گاهی با شرکت تولیدکنندهی کالا تبانی میکنند، که تولیدکننده قیمت بالاتری بر روی کالا بزند و با قیمتی بالاتر از قیمت ثبت شده، آن کالا را خریداری میکنند و در آخر با بیان درصدی از تخفیف به مصرفکننده، منت هم بر سر مصرفکننده زده میشود، که کالای با تخفیف به مصرفکننده ارائه شده است.
اسفنانی در پاسخ به این سوال که آیا مخدوش و پاک کردن قیمت اجناس، مصداق گرانفروشی است؟! و چرا برخوردی صورت نمیگیرد، ادامه داد: هر اقدامی که باعث شود قیمت درج شده بر روی کالا مخدوش شود، پاک شود و یا برچسبی بر روی قیمت مندرج ثبت شود و یا عدم اتیکت بر روی کالا و حتی اتیکت خلاف قیمت واقعی کالا، تخلف است و در حال رسیدگی به این موضوع هستیم.
کار با برخورد سلبی موفقآمیز نیست
ولی همیشه کار با برخوردهای سلبی صورت نمیگیرد، اشکالاتی که در برخی از قانونگذاریها شاهد هستیم این است، که هرجا اسم مبارزه روی هر کاری گذاشتهایم، نتوانستهایم موفق بشویم.
مبارزه با گرانفروشی نمیتواند موفق آمیز باشد، باید اصلاح روش صورت بگیرد و یکی از راههایی که منجر به اصلاح میشود، اصلاح برخی از قوانین است. قانون باید به وسیله کسانی که متخصص در امور هستند، پایهگذاری شود.
وقتی اعضای کمیسیون تخصص در امور را ندارند و نمیتوانند با گوشت و خونشان مشکلات را لمس کنند، درنتیجه نمیتوانند قانون جامعی مصوب کنند.
ما در بخشی از قوانین و مقررات در قسمتهای بسیار حساس شاهد جریمههای ۵۰۰۰ تومانی هستیم. در بخشهای صنفی مجازاتهای دو برابر تا پنج برابر برای میزان گران فروشی یا کمفروشی و... داریم ،ولی بنده به عنوان کسی که حداقل سه ساله درگیر این قضایا هستم معتقدم که این نوع عملکرد و مجازات اثربخش نخواهد بود. همیشه قوانین کیفری و سیاست کیفری در دنیا مبنی بر این است که مجازات باید اثر تنبیهی داشته باشد و هم اثر تنبهی.
اثر تنبیهی باید نسبت به مجرم باشد، که فرد مجرم را پشیمان کند و اثر تنبهی باید نسبت به کسانی صورت بگیرد ،که زمینه ارتکاب جرم را دارند. ولی مقررات ما این ظرفیت را ندارد .
شیوههای مقرراتی را تغییر بدهیم
و نکتهی دیگر در شیوه مقرراتی مقابل با جرائم است: در قانون نظام صنفی کشور آمده که ابتدا به فرد متخلف از دو برابر تا پنج برابر جریمه تعلق بگیرد، در مرحله بعد که این گرانفروشیها و ... ادامه داشت این جریمه بیشتر میشود، برای بار سوم هم این جریمه بیشتر از قبل میشود و برای بار چهارم پلاکارت زده میشود و برای بار پنجم پلمپ صورت میگیرد.
شاید حداقل در شرایط عادی این کار جوابگو بود، اما الان چه ضرورتی برای این مراحل است؟
یکی دیگر از اشکالاتی که در عرصه قوانین صنفی وجود دارد این است که اگر کسی گرانفروشی کرد؛ این مُهر گرانفروشی تا یک سال مهلت دارد و اگر سال بعد باز هم تخلف صورت بگیرد، تخلف سال قبل محسوب نمیشود.
و اشکال دیگری که بدتر از قبل هست، این است که اگر فردی گرانفروشی کرد و مُهر گرانفروشی بر پروندهاش خورد و یک روز بعدش کمفروشی کرد، گرانفروشی جزو سابقهاش محسوب نمیشود؛ چون دلیلشان براین است که این کمفروشی است و نه گرانفروشی.
به گزارش سبزوارنیوز وی درمورد مقابله با متخلفان گرانفروشی افزود: اگر معتقدم که اصلاح قوانین باید صورت بگیرد به این معنا نیست که ما برخورد نمیکنیم بلکه اخیرا موردی بوده است که فروشگاه بزرگ زنجیرهای را پلمپ کردهایم. پارسال یکی از فروشگاههای مهم زنجیرهای را به دلیل تخلف فاحشی که انجام داده بود و آن هم عرضه گوشت و مرغ فاسد بود، پلمپ کردهایم که خوشبختانه اثرگذار هم بوده است. یعنی درجاهایی که دستمان از لحاظ قانون باز است، ما با متخلفان برخورد میکنیم.
انتهای پیام/ن
کد خبر : 3883
تاریخ انتشار : 4 سال پیش