علم پزشکی به ما میگوید دلیل سرماخوردگی ویروسها هستند، ولی همه ما این را هم شنیدهایم که میگویند وقتی زمستان بیرون میروی لباس گرم بپوش تا سرما نخوری.
اما این جمله دقیق نیست. واقعیت سرماخوردگی پیچیدهتر از این است. مساله این است که هوای سرد باعث سرماخوردگی نمیشود ولی در هوای سرد افراد آسانتر سرما میخورند و آنفولانزا میگیرند.
بسیاری از ویروسهایی که باعث سرماخوردگی میشوند از جمله راینوویروس که عامل متداولترین نوع سرماخوردگی است، در هوای سرد ماندگاری و نرخ تکثیر و سرایت بیشتری دارند. به همین دلیل است که در زمستان این ویروسها راحتتر پخش میشوند. پوشیدن کت گرم هم لزوما تفاوتی ایجاد نمیکند.
به طور خاص، هوای سرد باعث تغییری در پوسته خارجی ویروس آنفولانزا میشود و آن را محکمتر میکند، و همین مسئله انتقال ویروس بین افراد را آسانتر میکند. همچنین عملکرد دستگاه ایمنی بدن هم در هوای سرد تغییر میکند، و تنفس هوای سرد واکنش ایمنی در مجاری تنفسی را ضعیف میکند. این هم کمک میکند که ویروس راحتتر بیمارتان کند. پس پوشاندن بینی و دهانتان با شال در هوای سرد چندان هم فکر بدی نیست.
از نور خورشید هم غافل نشوید، در زمستان ما کمتر ویتامین دی دریافت میکنیم. ویتامین دی برای عملکرد خوب دستگاه ایمنی بدن ضروری است.
در زمستان فعالیت بدنی و ورزش معمولا کاهش مییابد. معمولا در برف و یخ مردم سه برابر کمتر تحرک دارند. از این رو افراد مدت بیشتری را با دیگران در فضاهای داخلی و سربسته میگذرانند و این هم احتمال انتقال ویروس را بیشتر میکند.
حالا چه کار میتوان کرد؟
۱- دستهایتان را بیشتر بشورید
۲- بهصورتتان دست نزنید. افراد معمولا بین ۹ تا ۲۳ بار در ساعت به صورتشان دست میزنند
۳- مایعات مصرف کنید. هشت لیوان آب میتواند هدف خوبی باشد
۴- غذای خوب بخورید، سبزیجات زیاد مصرف کنید
۵- تحرک داشته باشید، حتی در زمستان
۶- سطوحی که درخانه زیاد با آن سر و کار دارید را مرتب تمیز کنید
۷- اگر مجاری تنفسی شما در زمستان خشک میشود، از بخور استفاده کنید
۸- واکسن آنفولانزا بزنید