به گزارش خبرنگار سبزوارنیوز ، محمد جمشیدی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، در مورد لغو پروتکلهای الحاقی که در چارچوب برجام صورت میگیرد، گفت: تابهحال، هر اقدامی که جمهوری اسلامی به منظور کاهش تعهدات برجامی انجام داده، در قالب تعهدات برجامی بوده است، همانطور که ماده ۲۶ و ۳۶ برجام پیشبینی کرده است که اگر طرفین به تعهدات خود عمل نکردند، طرف مقابل میتواند بخشی یا کل تعهدات خود کاهش دهد، بدون اینکه از برجام خارج شده باشد.
بنابراین یکی از نقدهایی که دموکراتها به جمهوریخواهها و ترامپ میکردند این بوده که ترامپ میتوانست در برجام بماند ولی به تعهداتش عمل نکند؛ بنابراین احتیاجی به اعلام خروج نبوده است! همچنین ،براساس مفاد برجام، جمهوری اسلامی هم این حق را دارد که تعهدات خود را بهطور کلی یا جزئی کاهش بدهد.
ایران در دو دور وارد این فاز شده است، یکی در ابتدای سال ۹۸_یک سال بعد از خروج آمریکا_ و دیگری در سال ۹۷ در چارچوب استراتژی مقاومت فعال که دارای بعد هستهای و منطقهای بود.
در بعد هستهای پنج گام برداشته شد، که گامهای ضعیفی بود و باعث میشد طرف مقابل(دشمن) را تحریک کند و در عینحال وادار به مصالحه نکند. بنابراین همیشه نقد بوده که اگر میخواهید محاسبات را تغییر بدهید، باید حرکت جدیتری را بردارید.
اقدامات مجلس هم که مطابق کلیت نظام جمهوری اسلامی است، با گام جدی بهمنظور غنیسازی در سطح بالا، شفافیت و ... همراه بوده است.
این اقدام نقض برجام نیست
واقعیت امر این است که این اقدام نقض برجام نیست، بلکه استراتژی ایران در مقابل نقض تعهدات برجامی است که به مدت دو سال شکل گرفته است. اما درمقابل آمریکاییها در تمام بیانیهها این اقدام را "ناسازگاری" با برجام قلمداد میکنند.
ایران از برجام خارج نمیشود
بنابراین ایران نهتنها از برجام خارج نمیشود، بلکه اجرای داوطلبانهی پروتکلهای الحاقی برجام را متوقف میکند که به معنای پایان بازرسیها آژانس هم نیست.
در برجام پروتکلهای فراتر از برجام را نیز پذیرفتهایم
در برجام علاوهبر اینکه پروتکلها را پذیرفتهایم، گامهایی را فراتر از پروتکل به نام "اقدامات شفافساز" نیز قبول کردهایم. بنابراین ایران همچنان به گامهای همگانی اولیه پایبند است و بازرسان آژانس میتوانند مراکز اعلام شده هستهای را نظارت کنند. اما مسائلی که در چارچوب پروتکلهای الحاقی و مراکز غیر هستهای است، مانند مراکز نظامی و اطلاعاتی که _با جاسوسی بدست بیاید_ متوقف میشود.
تحریمهای برجامی حجم کوچکی از تحریمهای علیه ایران را دربرگرفته
جمشیدی در پاسخ به این سوال که آیا طرف مقابل با لغو پروتکلهای الحاقی مجاب به بازگشت به برجام میشود، ادامه داد: براساس گزارشی که آمریکاییها منتشر کردند، یک بخش از تحریمها مربوط به برجام بودند، اما بخش بزرگتری از تحریمها به دوره ترامپ مربوط میشود. بنابراین اگر آمریکاییها بخواهند نهایت حسن نیتشان را ثابت کنند، باید تحریمهای برجامی بردارند!
مساله اصلی برجام نیست، بلکه رفع تحریمهاست
در استراتژی جمهوری اسلامی برجام هیچ وقت موضوعیت نداشته، بلکه طریقت داشته است.
ما برجام را امضا کردیم تا تحریمها برداشته شود و به حقوق هستهایمان دست یابیم.
بنابراین آمریکاییها در عمل نشان دادند که نهتنها در دولت اوباما بلکه در دولت ترامپ و بایدن هم برنامه هستهای ایران را قبول ندارند و به دنبال رفع تحریمها هم نیستند.
برجام و خسارتهای محض
مسالهای که برای جمهوری اسلامی مطرح است این است که باوجود کاهش برنامههای هستهای، هنوز تحریمی علیه ایران برداشته نشده است. این درحالی است که بعضی از دیپلماتها هم اعلام کردند که هدف از برجام رفع تحریمها نبوده است.
انتهای پیام/ن