به گزارش سبزوارنیوز ، نان در غذاهای سنتی در محدوده شهرستان سبزوار نقش محوری و اصلی دارد. بیشتر غذاها بصورت آبکی و ترکیبی از گندم و مشتقات شیر بوده است چون ترکیبات غذای بدست آمده از شیر بسیار متنوع میباشد بنابراین غذاهای بدست آمده هم به همین میزان از تنوع برخوردار است. در اکثر این غذاها نان نقش اصلی را دارد و بصورت قطعات کوچک یا به اصطلاح در آن «تریت» میشود.
کمهجوش
مشهورترین غذای سبزواری که امروزه نیز جایگاه خود را در بین سبزواریها از دست نداده است. این غذا نیز با توجه به گستردگی شهرستان در نقاط مختلف با ادویهجات خاص تهیه میشود. برای تهیه آن ابتدا پیاز را در روغن سرخ میکنیم بعد به آن گوجه فرنگی، زردچوبه و نعنا اضافه میکنیم بعد مقداری گردوی کوبیده شده را با دوغی که از حل کردن کمه بدست آمده مخلوط میکنیم و به آن تخممرغ میزنیم مخلوط به دست آمده را به مواد اولیه درست شده اضافه میکنیم منتظر میمانیم تا به جوش بیاید.
قوریت جوش (کشک جوش)
همانند کمهجوش است؛ ولی بجای دوغ کمه از دوغ کشک سابیده شده استفاده میشود و اضافه کردن تخم مرغ به دوغ کشک بصورت دلخواه میباشد.
ماست جوش
همانند کمهجوش درست میشود با این تفاوت که بجای دوغ کمه از دوغ ماست استفاده میشود. همچنین هنگام ساخت آن نباید از تخم مرغ استفاده نمود و قبل از بجوش آمدن باید آن را از روی حرارت برداشت.
اوجیج (اشکینه)
پیاز را در روغن سرخ میکنیم بعد به آن گوجهفرنگی (با رب)، آب، خشتلی، ادویه و نمک به میزان لازم اضافه میکنیم. صبر میکنیم مواد ترکیب شده بجوشد. در تهیه اشکنه ممکن است بجای خشتلی از رشتههای ماکارانی و مقداری سیبزمینی در آن استفاده میشود.
قرمهجوش
قرمه را با پیاز میکوبیم بعد با روغن تف میدهیم مقداری گوجهفرنگی تازه یا خشک شده را با آب به آن اضافه میکنیم تا بجوش بیاید.
گوجه جوش
پیاز را در روغن سرخ میکنیم بعد مقداری گوجه خشک شده را میکوبیم یا از گوجه تازه استفاده میکنیم و با مقداری آب و ادویه میگذاریم بجوشد.
غوره جوش
پیاز را در روغن سرخ میکنیم مقداری آب غوره را با آب مخلوط میکنیم و یا غوره خشک ساییده شده را با آب ترکیب میکنیم به میزان لازم ادویه و سبزی معطر اضافه میکنیم و منتظر میمانیم تا بجوش بیاید.
سماغ جوش
پیاز را در روغن سرخ میکنند سماغ ساییده همراه با ادویهجات معطر را به همراه آب اضافه میکنیم قبل از این که مواد به جوش بیاید یک عدد تخم مرغ را به هم میزنند و به آن اضافه میکنند وقتی این مواد با هم جوشید غذا آماده است.
روغن شیره
روغن را داغ میکنند و به آن شیره انگور اضافه میکنند.
تخم مرغ شیره
روغن را داغ میکنند تخممرغ را در ظرفی جدا میشکنند آن را به هم میزنند بعد به میزان لازم شیره انگور به آن اضافه میکنند سپس محلول را در روغن میریزند.
تیکی
تیکی یکی از غذاهای قدیمی است که هنگامی که غلات کم میشده از آن برای سیر کردن شکم استفاده میکردند. گورس را از پوست جدا میکردند بعد روی آتش با آب یا شیر میجوشاندند به آن مقداری روغن اضافه میکردند سپس میخوردند.
شروا
نوعی سوپ است که جو را میجوشانند تا له شود مقداری رب یا گوجهفرنگی، ادویهجات و روغن به آن اضافه میکنند ممکن است به آن گوشت هم اضافه شود. از این نوع سوپ در زمستان و هنگامی که مریض داشته باشند استفاده میکنند.
انتهای پیام/خ