به گزارش خبرنگار سبزوارنیوز ، دکتر محمدجواد محمودی، رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاستهای جمعیتی در برنامه گفتوگوی اجتماعی درمورد بحث فرزندآوری گفت: بحث ما طبقهی متوسط جامعه است که باوجود اشتغال، میلی به فرزندآوری ندارند؛ بنابراین افزایش درآمد و اشتغال به افزایش تعداد فرزندآوری مرتبط نیست. زیرا فرزند دیگر کالای سرمایهداری نیست، بلکه فرزند در اقتصاد رابطه مستقیمی با درآمد و مصرف دارد. پس این فرزند که کالایی هزینهبر و مصرفی است، اشتیاقی برای افزایش آن هم وجود ندارد! این درحالیاست که در نسل گذشته حداقل دو فرزند را شاهد بودیم، ولی ۸۰ درصد نسل جدید ما حداکثر دارای دو فرزند میباشند و بَعد فرزندآوری را از لیست نیازهای خود خارج میسازند.
فقط ایجاد اشتغال برای فرزندآوری کافی نیست!
وی با اشاره به مرکز آمار کشور در بحث تعداد بیکاران ادامه داد: ۱۵ درصد افراد در کشور بیکار هستند و این تعداد را باتوجه به مشاغل فصلی و بیکاری پنهان و ... میتوان دو برابر کرد. بنابراین وظیفه ایجاب میکند برای این افراد مشوقهای مادی و اشتغال ایجاد کنیم و برای قشر متوسط جامعه هم شرایط فرهنگی و اجتماعی محیا کنیم؛ بنابراین ایجاد اشتغال صرف، گزاره درستی نیست!
تعداد رشد سالمندان در ایران با شیب تندی درحال افزایش است
رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاستهای جمعیتی با اشاره به شیب تند کهنسالی در کشور افزود: متاسفانه در ایران یکی از شدیدترین رشد سالخوردگی را شاهد هستیم و تفاوت اصلی ایران با سایر کشورها در این است که سرعت رشد سالخوردگی جمعیت به حدی زیاد است که حتی در رسانهها ایران را جمعیت جوان میشناسند و نمیدانند که ایران از جمعیت سالخوردگی هم عبور کرده است! بنابراین این شدت تعداد سالخوردگی این فرصت را نمیدهد، که زیرساختهای لازم را برای مواجهه با تبعات سالمندی آماده کنیم.
در سال ۱۳۹۸ نرخ رشد باروری به زیر یک درصد رسیده بود
محمودی درمورد کاهش رشد جمعیت تصریح کرد: برای اولین بار در طی ۵۰ سال گذشته در سال ۱۳۹۸، نرخ رشد باروری به زیر یک درصد رسیده بود و در سال ۱۳۹۹ برمبنای آمارهای ده ماههای که از سازمان ثبت احوال بهدست آمده، حدود ۹۴۶ هزار تولد در ده ماهه امسال داشتیم. بنابراین انتظار داریم در پایان سال ۱۳۹۹ نهایتاً یک میلیون و ۱۴۰ هزار تولد را شاهد باشیم.
این کاهش فرزندآوری تاثیرش را بر روی ساختار جمعیتی میگذارد. بنابراین جمعیت در سن کار که ۱۵ تا ۶۵ ساله هستند، روزبه روز در حال کوچک شدن هست و خروجی این جمعیت (در سن کار )که به جمعیت سالمندان میپیوندد، زیاد میشود. به همین دلیل، از آنجایی که در آینده نرخ رشد جمعیت به صفر و منفی شدن میل پیدا میکند، پیشبینی شده است در آینده نرخ رشد سالمندان از نرخ رشد جمعیت بیش از ۱۵ برابر شود. بنابراین براساس پیشبینی سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۴۳۰ ایران بیش از یک سوم جمعیتاش به بالای ۶۰ سال میرسد. درحال حاضر، ژاپن تنها کشوری است که بیش از یک سوم جمعیتاش بالای سن ۶۰ سال را دارد.
وی درمورد تفاوت سیاستهای جمعیتی که در کشور ژاپن اعمال شده در مقایسه با کشورمان خاطرنشان کرد: کشور ژاپن زمانی به سن سالخوردگی جمعیت رسید که قبل از آن توسعهیافته و ثروتمند شده بود؛ بنابراین امکانات خاصی را در اختیار دارند و میتوانند از سالخوردگان خود پشتیبانی کنند.
طرح جامع "جوانی جمعیت" برای حمایت خانودهها به فرزندآوری
رئیس پایش سیاستهای جمعیتی در پاسخ به این سوال که چقدر توانستیم از الگوهای جمعیتی کشورهای توسعه یافته استفاده کنیم،افزود: با مطالعه سیاستهای جمعیتی کشورهایی که نرخ رشد باروری پایین داشتند، به جمعبندیای رسیدهایم و در طرح "جامع جوانی جمعیت" گنجادهایم. بنابراین در این طرح هم حمایتهای مادی، معنوی و حتی فرهنگسازی را درنظر گرفتهایم. در یکی از این طرحها، برای متولدینی که در سال ۱۴۰۰ به دنیا میآیند، به ازای هر نوزاد یک میلیون تومان سهام در اختیار گذاشتهایم. یکی دیگر از این طرحها، بحث وام برای فرزندان سوم و یا بیشتر خانوارهایی است که صاحب خانه نیستند، درنظر گرفته شده است.
انتهای پیام/ن