به گزارش خبرنگار سبزوارنیوز ، دکتر رسول جلیلی ، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در برنامه رادیو گفتوگو پیرامون بحث اینترنت ماهوارهای و تاثیر آن بر شبکه ملی اطلاعات گفت: اخیراً یک شرکت آمریکایی تعدادی ماهوارههای سبک وزن را در مدار نزدیک به زمین قرار داده و این برنامه به صورت جدی و با قیمتی نسبتاً ارزان در حال عرضه در مقیاس محدود هست، ولی قصد دارند این ماهوارهها را به تعداد زیادی در مدار نزدیک به زمین قرار بدهند و کل زمین و کشورها را پوشش دهند.
وی درمورد تهدید اینترنت ماهوارهای بر حاکمیت ملی کشورها ادامه داد: تهدیدی که وجود دارد این است که شرکت آمریکایی ماهوارههایش را روی تمامی کشورها قرار دهد و حاکمیت آنها را نقض کند. بنابراین مادامی که حاکمیت ملی کشورها نقض نشود، اتفاقی نیفتاده است؛ اما به محض نقض تعهدات و مقررات کشورها قاعدتاً همه کشورها در معرض خطر و تهدید قرار میگیرند.
فضا به مشاع بینالمللی تبدیل شده است
دکتر جلیلی در پاسخ به این سوال که قوانین مدون بینالمللی در بحث استفاده از تکنولوژیها در فضا مطرح نشده است، تصریح کرد: این یک واقعیت است، که آمریکا در دهههای اخیر انجام داده و جلوی فضای قانومند را گرفته است؛ بنابراین در بحث فضا، آمریکا جلوی این قانونمندی را گرفته و عملاً هر کشوری برای ورود به فضا باید از شرکت آمریکا مجوز بگیرد. به این ترتیب، فضا را به مثابه مشاع بینالمللی قلمداد میکنند و نمیگذارند فضای هر کشوری در اختیار آن کشور قرار بگیرد. اما این مساله به زودی حل میشود و آمریکا نمیتواند در برابر تمامی کشورها قرار بگیرد. با این همه، به مرور این موضوع مطرح میشود که اگر یک ماهواره در بالای یک کشور تهدیدی برای حاکمیت آن محسوب شود، میتواند توسط قوای دفاعی مورد هجوم قرار بگیرد. پس به اینترنت ماهوارهای هم میتوان از جهت فرصت یعنی ایجاد پهنای باند برای مناطق محروم و روستایی و هم تهدید در جهت نقض حاکمیت کشور نگریسته شود.
عضو هیات علمی دانشگاه درمورد عملکرد کشورمان در زمینه ساخت ماهوارهها افزود: ما در زمینه ساخت ماهوارهها در دانشگاهها در دولت دوم آقای احمدینژاد اقدامات خوبی را داشتیم، که در دو دولت اخیر برخی از این اقدامات به دلایلی متوقف شد.
حکمرانی ملی بر روی اینترنت ماهوارهای حرف اول را میزند
وی با اشاره به این موضوع که لزومی ندارد همه کشورها ساخت اینترنت ماهوارهای را دنبال کنند، ادامه داد: بین داشتن فناوری و مدیریت آن تمایز وجود دارد؛ یعنی ما میتوانیم ماهواره را خریداری کرده و سرویس اینترنت را ارائه دهیم. همانطور که خیلی از محصولات ارتباطات بیسیم و تلفنهمراه را خریداری میکنیم؛ بنابراین مهم حاکمیت ملی بر روی خدمت ارائه شده است.
عدم تطابق مقررات کشور توزیع کننده اینترنت با کشور مصرف کننده
سید علی علوی، کارشناس فضای مجازی مهمان دیگر رادیو گفتوگو در بحث تهدیدهای اینترنت ماهوارهای تصریح کرد: یک بحث دانش و فناوری است که باید داشته باشیم، اما بحث تهدید این است که شرکت استارلینک ماهواره پرتاب میکند و براساس قواعد و حکمرانی که در کشور وجود دارد، این اینترنت به کشورهای دیگر توزیع میشود. حال آنکه این اینترنت میتواند قواعد کشورهای مصرفکننده را نقض کند.
ایران فناوری ارسال فرکانسهای اخلالگر را دارد
در ادامه این نشست، حسین احتسابی، کارشناس فضای مجازی با اشاره به آسیبپذیر بودن ماهوارههای تجاری آمریکا خاطرنشان کرد: چین و روسیه با در دست داشتن فناوری توپهای لیزری برای ضربه زدن به ماهوارهها در مدار، امکان آسیب رساندن به این ماهوارهها را در دست دارند. همچنین ایران هم این فناوری را به عهده دارد و شرکتهای آمریکایی اعلام کردند که اگر در آسمان ایران و کشورهای دیگر مشکلی پیش بیاید، این ماهوارهها را خاموش میکنند. بنابراین در اینکه باید یک نظام بینالمللی در فضا شکل بگیرد، حتمی است. علاوهبر این، ایران با در دست داشتن فناوری ارسال فرکانسهای اخلالگر امکان از کار انداختن ماهوارهها را نیز داراست.
انتهای پیام/ن