نوروز نماد وحدت در کشور تاجیکستان است
سربداران - یک کارشناس فرهنگی در مورد ریشه شکلگیری نوروز در تاجیکستان گفت: نوروز از بزرگترین جشنها محسوب میشود و نمادی از وحدت و دوستی در این کشور است.
به گزارش خبرنگار سبزوارنیوز ، حسین هلالی، کارشناس فرهنگی آسیای میانه در برنامه «سایه نوروز» در رادیو گفتوگو در مورد گرامیداشت آیینهای ویژه نوروز که در تاجیکستان برگزار میشود و دلیل برگزاری اینگونه مراسمها در تاجیکستان گفت: زمانیکه اتحادیه شوروی بر این کشورها حاکمیت داشت، انحلال فرهنگی این مناطق بیشتر شده بود و مراسمهای فرهنگی ایران باستان تحت سیطره و نفوذ فرهنگ شوروی قرار گرفته بود؛ اما مقاومت مردم تاجیکستان به خصوص فارسیزبانان سبب شد که اینگونه جشنها در پس پردههای پنهان و به صورت مخفی در روستاها و خانهها تحت عناوین مختلف از جمله جشن لاله برگزار شود.
بنابراین نسل به نسل این فرهنگ را منتقل کردند.
وی در مورد آیینهایی که قبل نوروز در تاجیکستان برگزار میشود، ادامه داد: تاجیکستان آیینهای مختلفی دارد، ازجمله مراسم حوت که کشاورزان اوایل اسفند برگزار میکنند، که آمادگی آمدن نوروز را داشته باشند و در اواخر اسفند مراسمی دارند که سعی میکنند نمادهای نوروز را آماده کنند.
هلالی با بیان اینکه نوروز در تاجیکستان از بزرگترین جشنها محسوب میشود و نمادی از وحدت و دوستی و رشد و نمو هست افزود: اصل نوروز در تاجیکستان پنج روز تعطیل رسمی است که در این جشن مقدماتی هم در پیوسته با نوروز گنجانده شده است، مانند خانهتکانی که کدبانوها موظف هستند از پاییز جاروهایی را با دست خودشان آماده کنند، که با رنگ قرمز تزئین شده و درب خانه آماده بگذارند، همچنین در روز قبل از عید، خانه و اثاثیه را با پارچهای قرمز رنگ_ که نمادی از دعوت آفتاب محسوب شده_ بپوشانند و به استقبال بهار بروند. از طرفی بحث گلگردانی هم در بین نوجوانان و جوانان تاجیکستان مرسوم است.
وی با اشاره به آیینهای لحظه نوروز افزود: حاکمیت کشور تاجیکستان برای ورود به نوروز مقدمات ویژهای را تدارک میبیند: از جمله آذینبندی شهرها، تبلیغات ویژه نوروز، گلآرایی شهرها و حتی گذرگاهایی بزرگ با نمادهای تختجمشید در شهر دوشنبه وجود دارد، که مردم در کنار بزرگترین مقامات کشور از جمله رئیسجمهور این عید را جشن میگیرند.
این کارشناس فرهنگی با بیان اینکه تفاوتهای جزئی فرهنگ ایرانیها در مقایسه با تاجیکستان در این است که در ایران معمولا بزرگترها در خانه میمانند و کوچکترها و اعضای فامیل به دیدار بزرگترها میروند، اما در تاجیکستان مراسمهای گروهی در ایام عید ارجحیت دارد و سعی میکنند تجمعات گروهی را در استودیوهای بزرگ، نوروزگاهها و گلگشتها دنبال کنند، خاطرنشان کرد: در مراسم گلگردانی که محدود به روز و ایام خاصی نیست، هر جوانی که اولین غنچه زدن گل را ببیند، شروع به جمعآوری گلها میکند و این گلها را به همراه اشعاری که میخوانند به شهرها و روستاها هدیه میکنند.
یکی از شعرهایی که میخوانند این است: «گل آوردم از اون پایان خبرت میکنم دهقان
بته غله به گلگردان بهار نو مبارک باد
گله زردک ثنا میگه ثنای مصطفی میگه
به هر پهلو خدا میگه بهار نو مبارک» .
در واقع اینها مقدماتی است که جو را آماده ورود به عید میکند.
حسین هلالی در پایان در پاسخ به این سوال که موسیقی در این جشنها و مراسمها چه جایگاهی دارد، یادآور شد: معمولا تمامی برنامههای تاجیکستان مبتنی بر شعرخوانی و موسیقی هست و موسیقی جزو لاینفک برنامههایی است که در طول عید برگزار میشود.
انتهای پیام/ن
کد خبر : 5887
تاریخ انتشار : 4 سال پیش