به گزارش سبزوارنیوز ، این پروژه که با هدف صاحبخانه کردن ۴,۲ میلیون خانوار فاقد واحد مسکونی کلید خورد، از اوایل دهه نود به طور رسمی شروع به کار کرد و قرار بود تا انتهای سال ۹۵ شاهد تکمیل این پروژه باشیم.
با وجود اینکه پروژه مسکن مهر با پیشرفت ۸۰ درصد به دولت یازدهم تحویل داده شد، اما در طول ۸ سال گذشته همچنان وعدههای تکمیل آن ادامه دارد و حکایت واحدهای مسکونی این پروژه باقی مانده است.
یکی از چالش برانگیزترین اجزای پروژه مسکن مهر مباحث مرتبط با تامین مالی این پروژه است که از محل خط اعتباری در نظر گرفته شده بانک مرکزی تامین شد.
این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که ۲,۳ میلیون فقره از خط اعتباری مسکن مهر توسط بانک مسکن پرداخت شده و مابقی ۴.۳ میلیون مسکن مهر توسط سایر بانکهای کشور تامین مالی شده است.
محمود شایان، در این خصوص و بحث ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی می گوید: ما ۱۶ هزار میلیارد تومان محاسبه تفاوت نرخ سود داشتیم. زمانی که در سال ۸۷ پروژه مسکن مهر شروع شد، تنها بانک مسکن عاملیت تامین مالی را بر عهده داشت، حال سوال اینجاست که بانک مسکن از کجا این منابع را تامین کرد.
مدیرعامل بانک مسکن ادامه می دهد: در آن مقطع زمانی نه خط اعتباری وجود داشت، نه دولت کمکی میکرد. لذا تمامی آن منابع از محل سپردههای مردم در بانک مسکن تامین شد. زمانی که بانک، تسهیلات ساخت مسکن را در سال ۸۷ پرداخت کرد، با این مسأله مواجه شد که بانک منابعی برای بازپرداخت تعهدات ارزی خود ندارد.
زمانی که بانکها تحریم شدند، بانک مسکن تحریم نبود. لذا بخشی از تولیدکنندگان و تجار برای واردات کالا آمدند و در بانک مسکن گشایش اعتبار انجام دادند. زمانی که که موقع سر رسید اسناد شد، بانک منابع نداشت که اسناد را پرداخت کند زیرا منابع بانک از سال ۸۷ تا سال ۹۱ صرف مسکن مهر شد.
در این شرایط، سال ۹۱ دیدند که وضعیت بانک دارد به سمت ماده ۱۴۱ حرکت میکند. پس بانک مرکزی آمد و خط اعتباری داد و عنوان کرد بانک مسکن از این خط اعتباری ۴۵ هزار میلیارد تومانی تسهیلات مسکن مهر را از آن بپرداز و منابع خودت را آزاد کن.
حالا من یک سوالی دارم. شما یک پولی به من خط اعتباری میدهید و میگویید در این بخش خرج کن و پس از مدت مشخصی این پول را به من بازگردان. امروز شما آمدهاید، تسهیلات مسکن مهر گرفته و با ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان یک واحد مسکونی خریداری کردید و به لطف تورم این واحد شما الان بیشتر از ۱ میلیارد تومان قیمت دارد، حال که شما این قسط را به من بر میگردانید و هنوز سر رسید تحویل پول خط اعتباری به بانک مرکزی نرسیده، بانک مسکن باید چکار کند؟ باید بیاید ایجاد ارزش افزوده کند و آن پول را به کار بگیرد.
بانک مسکن مکلف است ۹۰ درصد از منابع خودش را در بخش مسکن هزینه کرده و تسهیلات پرداخت کند. ما در این مدتی که ۲,۳ میلیون واحد مسکونی پروژه مسکن مهر را تامین مالی کردیم. از ۱۶ هزار میلیارد تومان ۱۰ هزار میلیارد تومان را به پروژه مسکن مهر تزریق کردیم.
وی در پایخ به این پرسش که حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان از اقساط بازگشتی مسکن مهر، علی رغم مصوبه هیأت وزیران در مسکن مهر هزینه نشده و مقاصد اینها باید شفاف شود؟ می گوید:
بانک مسکن تنها یک هدف دارد و آن ساخت مسکن است، ما از همان محل اقساط بازگشتی ۱۸ هزار میلیارد تومان به صندوق پس انداز یکم اختصاص دادیم که مرتبط با مسأله مسکن بود. فرض کنید ما در سال گذشته ۶۷۰ هزار پرونده تسهیلاتی داشتیم که عمده آن مرتبط با حوزه مسکن است. الان سوال شما را متوجه نمیشوم، آیا منظور شما این است که من در بخش غیر از مسکن هزینه کردهام؟
به گفته وی بر اساس آمار موجود تا پایان تیر امسال، ۲۷۲ هزار و ۷۴۴ واحد مسکن مهر همچنان فروش اقساطی نشده و دفترچه قسط خود را دریافت نکردهاند!
انتهای پیام/د