جواد دباغی مقدم
موضوع کمبود آب در کشور و مشکلات مدیریتی آن که می رود تا به یک جنگ تمام عیار تبدیل شود، خبرهای کم و بیش متنوعی را شاهد هستیم، بحث انتقال آب و هزینه های متفاوت آن نیز مزید بر علت شد تا به این موضوع بازگرداندن آب تصفیه شده مصرفی دیار سربداران، توجه بیشتری داشته باشیم.
چند روز پیش یک مقاله بسیار ارزشمند و پژوهشی از آقای فرامرز پریزی کارشناس ارشد روابط عمومی در موضوع «نقش روابط عمومی در توسعه پایدار محیط زیست» را در پایگاه تحلیلی-خبری سبزوارنیوز منتشر کردیم. بازتاب زیادی داشت و دوستان علاقه مند به محیط زیست صحبت زیادی در این خصوص داشتند.
همین امر بهانه ای شد تا از یکی از کشورهای پیشرو در همین زمینه الگو و مثالی را مطرح کنم و از تجربیات صاحبان این حوزه «محیط زیست سبز» در آلمان را به عنوان یک کشور پیشرفته در قاره سبز، با شما به اشتراک بگذارم.
آلمان با وجود بارندگی زیاد نیازی به بازتولید آب هم ندارد، اما این هزینه را برای مردم خود انجام می دهد تا که از محل مصرف آب، نه تنها به این فکر کند تا چگونه آن را به چرخه مصرف بازگرداند، بلکه چه امتیازات مهمی در این مسیر می تواند به ثروت ملی این کشور به عنوان صرفه جویی در هزینه ها، بیافزاید.
موضوعی که بشدت از منظر مناسبات و دیپلماسی محیط زیستی کشورمان به دور است. اگرچه این مثال را برای سازمان آب و فاضلاب شهری و روستایی می زنم. قطعا در ادارات دیگر و سایر نهادهای اداری نیز می توان، با توجه به نوع وظیفه ای که بر عهده دارند، به چرخه سبز محیط زیست، توجه کنند.
اما جهت نمونه در فاز نخست صرفا به آب و فاضلاب شهری توجه شده است و طی روزهای آتی به سایر مقولات خواهم پرداخت؛ حالا همین محاسبه را تقریبی انجام می دهم برای همین سبزوار:
امروز یک حساب سرانگشتی برای سبزوار می کردم که با جمعیت ۲۴۰ هزار نفری اش، اگر حساب کنیم مردم روزانه یک لیتر آب مصرفی مثلا در شست وشو و حمام داشته باشند، روزانه ۲۴۰ هزار لیتر، مصرف خواهند داشت و همین رقم طی یک ماه بالغ بر ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر و سالانه ۲ میلیارد و ۶۲۸ میلیون لیتر آب مصرف کرده اند و چنانچه به بازگرداندن آب به چرخه مصرف با انجام تصفیه و یا «ری فاینری» صورت بپذیرد سالانه فقط از همین مصرف مختصر بالغ بر حدود دونیم میلیارد لیتر به چرخه ی مصرف آب بعنوان آب تصفیه شده، مجددا در اختیار مردم شهرم قرار می گیرد.
حالا حساب کنیم آب استحصال شده و تهیه شده برای بازگرداندن و یا تولید آن (۲ میلیارد و ۶۲۸ میلیون لیتر)، چقدر هزینه و بودجه نیاز دارد، آیا بحث تصفیه آب برای شهرمان به صرفه نیست!؟
آیا در توسعه پایدار، نمی توانیم از ظرفیت های رها شده، بهره مند شد!؟ و این بحث را با موارد عینی آن در سطح شهرستان ادامه خواهم داد....
۱۷ بهمن ۴۰۰
انتهای پیام/د