سبزوارنیوز ، ابتدا بکوشید خود را بهتر بشناسید تا بدانید چه فردی برای همسری شما مناسب است، میتوانید در یک برگه، ویژگیهای جسمانی، اخلاقی، اعتقادی و خانوادگی خود را یادداشت کنید؛ سپس ویژگی های همسر مطلوب خود را به گونهای که باشما تناسب داشته باشد بنویسید: پژوهش های به عمل آمده نشان میدهد که با ثباتترین ازدواجها آن هایی هستند که زن و شوهر بیشترین شباهتها را با هم داشته باشند.
- ویژگیهای جسمانی (سلامت، سابقه بیماری مهم جسمی یا روانی، ویژگی ظاهری چون قد و اندام و...)
- ویژگی های عقیدتی (باورها و بینشهای دینی )
- ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی درونگرا یا برونگرا بودن (اجتماعی و شاد).
ویژگی های شخصیتی اغلب جنبه ارثی داشته و تغییر دادن آنها به راحتی میسر نیست، مدنظر قرار دادن آنها در زمان انتخاب همسر ضروری است. درونگرا ها افرادی اند که کمتر تمایل به حضور در جمع دارند و بیشتر دقت خود را به مطالعه و فعالیت های ذهنی انفرادی میگذرانند و برونگرایان معمولا نسبت به افراد درونگرا اعتماد به نفس بالاتری دارند و بودن در جمع و فعالیت های گروهی را به تنهایی و فعالیت های انفرادی ترجیح میدهند.
نتایج پژوهش هایی که درمورد تأثیر این عامل بر زندگی زناشویی انجام شده، نشان داده اند خانواده هایی که در آنها مرد کمی از زن برونگرا تر است، موفق تر هستند.
البته باید به این موضوع نیز توجه کنیم که تفاوت زیاد زوجین در این ویژگی قطعا موجب بروز مشکلاتی میشود.
- عادات خاص، حساسیت های رفتاری
- سطح درک و میزان هوش فرد، تحصیلات
تحصیلات مشابه سبب همگونی است. زیرا تحصیلات نزدیک به هم، گاه نتیجه تشابه درجه هوش افراد است، ازطرفی تفاوت در سطح تحصیلات، تفاوت های عمده ای در جهانبینی و نگرش افراد ایجاد میکند.
- مشخصات خانوادگی (سطح فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خانواده، جایگاه فرد در درون خانواده و نگرش خانواده نسبت به آن ازدواج)
عوامل فرهنگی :
نحوه معاشرت، برخوردها، تربیت فرزندان، دیدگاه نسبت به پسر یادختر و... متأثر از فرهنگ حاکم بر زیستگاه و ذهنیات ماست. تشابه یا تضاد فرهنگی در معاشرت ها و رفت و آمدهای خانوادگی طرفین دخیل بوده و مستقیما در زندگی زوج جوان موثر خواهدبود.
تناسب مالی و اقتصادی :
طرفین ازدواج نباید از دو طبقه مختلف اقتصادی باشند. وضعیت مالی و مادی خانوادهها باید برابر بوده و تفاوت زیادی نداشته باشد.
تناسب اجتماعی :
در این تناسب باید ارتباطات و رفت و آمدهای خانوادگی، شهرت اجتماعی، رفتارهای اجتماعی و... خانواده مدنظر قرار گیرد. همچنین باید طبقه اجتماعی فرد مورد نظر رابا طبقه اجتماعی خانواده خود مقایسه کنیم. اختلاف طبقاتی خانواده، بسیاری از مسائل و مشکلات (احساس حقارت در مقابل خانواده فرد از طبقه اجتماعی بالاتر ) رابرای زوجین فراهم میکند.
مسائل اقتصادی (شغل، میزان درآمد، برنامه ریزی جهت هزینه درآمد، مسکن و توقعات مالی)
پس از یادداشت ویژگی های همسر مطلوب خود، درمقابل هرمعیار مشخص کنید که حداقل میزان مورد انتطار شما چقدراست. اکنون باشناخت معیارهای مورد نظر خود آمادگی بیشتری برای انتخاب همسر دارید و در جلسه ی صحبت باتوجه به اصول ذکر شده میتوان این سوالات را مطرح نمود:
۱- آیا تصمیم دارد که بعد از ازدواج مستقل از خانواده باشد، آیا توانایی مستقل شدن را دارد (اقتصادی، عاطفی و...)؟
۲- الگوی همسر ایده آل از نظر شما چه خصوصیات رفتاریست (معاشرتی، شاد و اجتماعی، کمحرف، سطح تحصیلات، ...)؟
۳- اگر بین الگوی گفته شده و الگوی ایده آل خانواده خود فرد تفاوتی وجود داشته باشد نتایج احتمالی آن چیست و چگونه با آن کنار خواهید آمد؟
۴- خانوادههای هرکدام درمورد استقلال آنها چه نظری دارند و آیا این اجازه را به آنها میدهند (مالی، مسکن جداگانه و...)؟
۵- آیا خود فرد توانایی عاطفی و روانی مستقل شدن از والدین را دارد (سن فرد، میزان وابستگی فرد و...)
۶- آیا شرایط مستقل شدن بعلت سن بالای والدین و لزوم مراقبت از آنها وجود دارد؟
۷- هدفهای شما در زندگی تا به حال چه بوده اند(تحصیلی، شغلی، درآمد، محل زندگی و...) و بعد از این چه خواهند بود؟
۸- خصوصیات فردی مانند چاقی، لاغری، زیبایی (جذابیت صورت و کلام و تناسب اندام) قد، وزن و تیپ داشتن چقدر برای شما مهم اند؟
۹- چه چیزهایی در زندگی برای شما تهدید به شمار میآید؟ (زندگی فردی و مشترک)
۱۰- علاقهمندیهای خاص شما چیست؟(ورزش - موسیقی - مسافرت - تحصیل و ادامه آن - شغل - مطالعه - فرزند پروری - خانهداری و...)
- نظر شما در مورد زمان فرزند دار شدن چیست؟
در انتخاب همسر دقت کنید ، تناسب در کلیات، شامل مسائل اعتقادی (اصول و فروع) ، سلامت جسمانی و روانی، تناسب خانوادگی، خوشاخلاقی، فهم، شعور و درک لازم است.
اینها ملاکهای مهم در انتخاب همسر به شمار میآیند. در انتخاب همسر به ملاک های اصلی اهمیت دهید. شما میتوانید از برخی ملاک های فرعی به میزانی که برای شما قابل تحمل باشد، چشمپوشی کنید. همانند میزان زیبایی دختر یا ثروت پسر. هرگز نباید به این فکر بود که نظر خانواده ی طرف مقابل را در تفاوتهای نامبرده ، تغییر داد. خانوادهای که یک عمر با یک عقیده و فرهنگی زندگی کردهاند نمیتوانند در یک شب افکار خود را عوض کنند.
تااینجا درمورد مهارتهای ازدواج و سوالات قبل از ازدواج صحبت کردیم در ادامه چند خصوصیات برای همسر ایدهآل بودن برای افراد متاهل را مطرح میکنم:
۱- همسر خوب اشتباهات گذشته را فراموش میکند و دائما اشتباهات که هیچ نفعی در رابطه در حال حاضر ندارد را بازگو نمیکند.
۲- همسر خوب مقایسه نمیکند و باید تفاوت انسانهارا درک نمود و به این مورد هشیار باشد که هر شخص نقاط ضعف و مثبت خود را دارد.
۳- همسر خوب به رابطه دو طرفه اعتقاد دارد و به تلاش طرفین وابسته است.
۴- همسر خوب به تنهایی طرف احترام میگذارد، هرفردی به تنهایی احتیاج دارد و شریک زندگی باید معنای حریم خصوصی را درک کند ، چون افرادی که این قانون را رعایت نمیکنند پس از مدتی از هم خسته میشوند و در رابطه احساس خفقان میکنند.
ژیلا معصومی
کارشناس ارشد پژوهشگری اجتماعی
انتهای پیام/ع