پروفسور سیدحسن امین
مهندس عباس امیر انتظام معاون نخست وزیر و سخنگوی دولت موقت مهندس مهدی بازرگان، درگذشته ۲۱ تیر ۱۳۹۷ دوست من بود. امیر انتظام، بیست و یک سال پیش، یعنی در جمعه شب سوم تیر ۱۳۷۹ در مجلس یادبود پدر روحانی و جسمانی ام سید علینقی امین در تالار صدف در خیابان بهار تهرانپارس شرکت کرد.
در صفحه ۲۹۶ یادنامه پدرم که مصدر به قصیده ادیب برومند در رثای پدر دانشمند من است، نام عباس امیر انتظام هم در شمار شخصیت هایی مانند دکتر احمد صدر حاح سیدجوادی ( وزیر کشور و دادگستری کابینه بازرگان)، ادیب برومند ( رییس شورای مرکزی جبهه ملی )، سرلشکر ناصر فربد ( رئیس ستاد ارتش در دولت بازرگان) ، دکتر سیف الله وحیدنیا ( نماینده ادوار مجلس شورای ملی در قبل از انقلاب و مدیر مجله وحید و برادرزاده وحید دستگردی ) و دکتر سعید رجایی خراسانی ( سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل ) و ...که در مراسم پدر شرکت کرده بودند، ذکر شده است.
در باره امیر انتظام سخن بسیار است و ماشاء الله همه هم خاطره دارند و داریم. لمولفه
فریاد از این جماعت مرده پرست
این طایفه دوروی بدسیرت پست
تا هستی، گویند که: شیطان صفت است
چون مردی، گویند : به ایزد، پیوست!!
از زیاده گویی می پرهیزم و به اختصار بلکه اقتصار به این سخن اکتفا می کنم که از نگاه من تنها مطلب مهم گفتنی که من در سومین سالگرد امبر انتظام باید بگویم، این است که این زندانی سیاسی عضو جبهه ملی، افزون بر خاطرات چاپ شده اش که با نام " آن سوی اتهام" از سوی نشر نی منتشر شد.
قبل از ازدواج مجددش در ۱۳۷۵ به تفصیل بیشتر خاطرات خود را از سوابق خود از دوره دانش آموزی در دارالفنون، زمان دانشجویی در دانشکده فنی دانشگاه تهران، تحصیلات خارج از کشور، خدمات در دولت موقت و بعد محاکمه و دوران زندان نوشته بود و نسخه ای از ان را به فیروز آذر وکیل دادگستری ( داماد علی اردلان و برادرزاده دکتر مهدی آذر ) سپرده بود و او فتوکپی قسمتی از آن را به من داد که متن فارسی ان، مثل خاطرات خود آذر، با مقدمه من چاپ شود و امیر انتظام هم خواهش کرد که کتاب خاطرات او را مثل کتاب "خاطرات و تالمات " دکتر مصدق که من و دکتر همایون کاتوزیان به انگلیسی ترجمه و چهل سال پیش در لندن از طریق انتشارات جبهه ملی خارج از کشور به کارگردانی احمد انواری، چاپ کرده بودیم، در صورت امکان خودم ترجمه کنم یا زیر نظر خودم به مترجم مورد اعتماد دیگری بدهیم و متن انگلیسی را در خارج از کشور منتشر کنیم.
گویا نسخه دیگری هم از آن خاطرات مکتوب سال ۱۳۷۵ وجود ندارد، چون امیر انتظام چند سال بعد به وسیله هوشنگ خیراندیش خواستار آن دست نوشته بود و فیروز آذر می گفت اگر متن را برگرداند احتمال تغییر در بازنویسی وجود دارد و به هر حال نخواست ان را پس بدهد تا اصالت آن محفوظ بماند.، من هم مقدمه ای را که بر این کتاب نوشته بودم، از او خواستم، عذر آورد که مقدمه دستنویس مرا لای نسخه اصلی خاطرات گذاشته و آنها را پیدا نمی کند.
حالا اگر کسی علاقه مند به حفظ و ضبط حقایق تاریخ باشد، چاپ این ورسیون از خاطرات امیر انتظام، باید به عنوان امانتی از یک چهره ملی که به خطا به جاسوسی متهم شد، در اولویت قرار گیرد. از بانو پریچهر آذر (خواهر شادروان فیروز آذر ) ملتمسانه خواهشمندم که اگر اصل دستنویس امیر انتظام و مقدنه دستنویس من بر ان متن را دارند، آن را به من یا شخص مطمئن دیگری برای نشر لطف کنند.
پاینده ایران
سید امیرحسن امین
رئیس هیأت اجرایی جبهه ملی ششم
۲۱ تیر ۱۴۰۰
انتهای پیام/د